Slovenski paviljon

Slovenija se bo na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavila s samostojnim paviljonom in sloganom »I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy.«. Lokacija slovenskega paviljona je na odlični legi in v središču dogajanja.

Idejna arhitekturna zasnova slovenskega paviljona: SoNo arhitekti d.o.o.

Graditelj slovenskega paviljona: Lumar IG d.o.o

SoNo arhitekti d.o.o. je arhitekturni biro, ki združuje novo generacijo slovenskih arhitektov, ki ustvarjajo sodobno, kvalitetno arhitekturo, ki nastaja kot preplet arhitekturne teorije, študija in raziskav lokacij, inovacij in preizkušanja novih materialov ter načinov gradnje.

Lumar IG d.o.o velja za enega vodilnih slovenskih proizvajalcev nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov, ki je s svojimi inovativnimi in okolju prijaznimi rešitvami prisoten tako v Sloveniji kot tujini.

Slovenski paviljon

Slovenski paviljon ima piramidalno obliko postavljeno na geometrijsko razgibani površini, kar odraža reliefno razgibanost slovenskega ozemlja – prehajanje alpskega hribovja, panonskih ravnic ter sredozemskega gričevja v obdelovalne površine, pod katerimi se skriva izjemen podzemni labirint kraških jam in kapnikov. Paviljon je narejen iz naravnih materialov - lesa in stekla. Slovenija je namreč ena najbolj gozdnatih evropskih držav, les pa je njena strateška surovina. Zgodovinsko izjemnost dokazuje tudi v Sloveniji najdeno najstarejše datirano leseno kolo z osjo na svetu, ki je staro kar 5200 let - starejše torej od egipčanskih piramid in majevske civilizacije v Mehiki.

Podajte se na virtualni ogled paviljona

SLOVENIJA. Zelena. Aktivna. Zdrava.

Zgodba Slovenije je zgodba o ljubezni do narave, v besedi SLOVEnija je tudi angleška beseda »LOVE«. Zgodba »5 zrn ajde za ohranitev ZELENE, AKTIVNE in ZDRAVE Slovenije« bo obiskovalcem slovenskega paviljona predstavljena na interaktiven način in z multimedijskimi elementi. Z obiskom slovenskega paviljona želimo spodbuditi k zavedanju, da lahko z majhnimi koraki tudi sami naredite nekaj dobrega za sebe, za Slovenijo, za planet. Za to boste nagrajeni s petimi zrni ajde, ki simbolno ponazarjajo pet čutil iz slogana državne znamke »Čutim Slovenijo». Ajda, ki je sicer tradicionalno prisotna v slovenskem prostoru, je nadvse zdrava poljščina, koristna za človeka, kmeta in čebele. Slovenija se bo predstavila preko pet vsebin: soline, čebele, termalne&mineralne vode, pohodništvo&kolesarjenje in projekt merjenje črnega ogljika.

Vizualizacija vsebin stalne razstave v slovenskem paviljonu

Sol

sol

S soljo pomembno izboljšamo okus hrane. Nemleta in nerafinirana Piranska sol je darilo morja, ki se dnevno žanje med starodavnimi nasipi solnih polj sredi zavarovanega območja krajinskega parka. Slovenske soline so ene redkih na svetu, kjer se sol prideluje ročno - po tradicionalnem izročilu in postopkih iz 14. stoletja. Zaradi podlage biosedimenta je Piranska morska sol kot edina v Evropi naravno sladka in bela. Polja “belega zlata” skrivajo tudi solni cvet, ki je ročno obrana deviška sol, v katero je ujet najbolj prvinski okus morja z vsemi minerali. Solni cvet po kakovosti presega celo v svetu cenjene sorte “la fleur de sel”. In če je bila nekoč sol strateško pomembno trgovsko blago, je danes sol v Sloveniji del zgodbe v kulinariki, kozmetiki in ekoturizmu. Najnovejša uspešnica je wellness med solnimi polji z blagodejnimi učinki solinskega blata in morske slanice.

Čebele

čebele

Čebelarstvo je v Sloveniji način življenja in čebele kot simbol zdravega planeta imajo pri Slovencih poseben status. V Sloveniji je doma avtohtona kranjska sivka - druga najbolj razširjena čebelja pasma na svetu, s katero čebelarijo na prav vseh kontinentih. Nikjer drugje na svetu ne postavljajo čebelam tako imenitnih »domov«, kot lahko imenujemo s panjskimi končnicami poslikane čebelnjake, ki jih je v Sloveniji več kot 10.000 in so posebnost svetovnega formata. Slovenski čebelarji so zaradi svoje inovativnosti v svetovnem merilu tudi pionirji ponudbe sonaravnega turizma s čebelami; v slovenskih čebelnjakih lahko sprostite telo in duha ob zvoku brenčanja čebel, vdihavanju aerosola, ob medeni masaži…

Pohodništvo in kolesarjenje

pohodništvo in kolesarjenje

Zdrava hrana in gibanje sta del zdravega življenjskega sloga. Slovenija ponuja kot dežela zelenega oddiha mnogo priložnosti za različne aktivnosti v vseh letnih časih. Pohodništvo in kolesarjenje sta priljubljen način odkrivanja raznolikosti slovenske pokrajine, ki je hkrati tudi navdih za številne športnike, ki dosegajo vrhunske rezultate in s tem se Slovenija uvršča med najuspešnejše države na svetu po številu medalj na prebivalca tako na zimskih kot na poletnih olimpijskih igrah. Vabimo vas, da sprostite svoj adrenalinski duh ob kolesarjenju skozi labirint opuščenih rovov pod goro Peco, ob odkrivanju milijonov let zgodovine v najbolj znani turistični jami na svetu – Postojnski jami, ob jahanju belega lipicanca - avtohtone slovenske pasme ter doživite soteskanje in rafting v smaragdni Soči, eni najlepših alpskih rek v Evropi…

Termalne in mineralne vode

termalne in mineralne vode

Slovenija je dežela dobrodejnih voda. Voda ni le zdrava in pitna, temveč tudi stekleničimo najbogatejšo mineralno vodo z magnezijem na svetu. Vode v Sloveniji so tudi vir doživetij. V Sloveniji je 87 naravnih termalnih izvirov, pri čemer je posebnost v svetovnem merilu črna termalna voda, znana kot »črno zlato«. Zdraviliški turizem in sproščanje v centrih dobrega počutja sta med najbolj priljubljenimi oblikami oddiha v Sloveniji.

Črni ogljik

črni ogljik

V Sloveniji se zavedamo pomena trajnostnega razvoja in zelenih tehnologij za ohranitev zelene prihodnosti našega planeta. Zato bomo na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavili rezultate projekta »Adventure for Science«. Najboljši svetovni pilot leta 2013 Matevž Lenarčič je z inovativnim visokotehnološkim ultralahkim letalom, ki je plod dela in znanja uspešnega slovenskega podjetja Pipistrel ter merilno napravo, ki je prav tako izdelek slovenskega podjetja, izmeril koncentracije črnega ogljika v atmosferi. Le ta je poleg CO2 največji povzročitelj globalnega segrevanja, vendar se ga lahko kot trdne delce učinkovito in relativno poceni odstrani iz okolja. Prelet 91.000 kilometrov preko vseh sedem kontinentov, treh oceanov in 60 držav v 369 urah, je edinstven dosežek v svetovnem merilu, saj so bile meritve izvedene tudi na najbolj oddaljenem in težko dostopnem severnem tečaju.

Vsebinski koncept nastopa Slovenije na Expo Milano 2015