O svetovnih razstavah

Svetovna razstava poteka vsakih 5 let in je na generalni ravni vodena s strani Generalne skupščine BIE (Mednarodni urad za razstave v Parizu). Prva svetovna razstava je potekala leta 1851 v Londonu (Crystal Palace, Hyde park). Med najbolj vidnimi gre omeniti svetovno razstavo v Parizu leta 1889, ki je za seboj kot mejnik industrijske dobe pustila danes veličasten, svetovno znan spomenik Eifflov stolp. Podoben pečat so Belgijci kot gostitelji razstave leta 1958 postavili Atomium, simbol moderne dobe.

Osrednji namen svetovne razstave je obravnava določene teme, ki je v svetovnem merilu aktualna v času, ko ta poteka. K sodelovanju so povabljene vse države sveta, ki skozi določeno temo izobražujejo javnost, predstavljajo načine, kako doseči potrebe civilizacije, predstavljajo napredek na enem ali več področjih človekovega udejstvovanja in javnost seznanjajo s smernicami za prihodnost.

Osrednja tema EXPO Milano 2015 je hrana, nosilni slogan pa: ”Feeding the Planet, Energy for Life” oz. “Hrana za planet, energija za življenje”. Organizatorji pričakujejo, da bo svetovno razstavo v času od 1. maja 2015 do 31. oktobra 2015 obiskalo 20 milijonov obiskovalcev, predstavilo se bo 147 držav, od tega 55 s samostojnim paviljonom, med katerimi je tudi Slovenija.

Uradni promocijski video posnetek Expo 2015, v katerem je izpostavljen tudi slovenski paviljon