Kulinarika

EXPO 2015 MILANO
Jezeršek Catering

Kraški sendvič

Rezine kraškega zašinka, rezine sira Tolminc in rukola v koruzni kruhovi palčki z namazom z olivami

Krás (italijansko Carso) je mednarodno geografsko območje, ki zajema Južno Primorsko, del Notranjske in Tržaško pokrajino v Italiji

Prleški sendvič

Prleška tünka s sveže ribanim hrenom, mlado čebulo, rdečo papriko, prepeličjem jajčkom in zeleno solato kristalko v sončni kruhovi pletenici

Prleška tünka je slovenska posebnost pri konzerviranju najboljših delov svinjskega mesa v zaseki v lesenih čebrih. Meso iz Prlekije tako ohrani izjemno sočnost, aromo in barvo.

Z dežele kralja Matjaža in lepe Alenčice, Koroški sendvič

Skuta z bučnim oljem, rdeča čebula in bučke cukete v koreninici s semeni

Legenda pravi, da kralj Matjaž spi pod Peco na Koroškem in da se bo zbudil, ko mu bo brada sedemkrat zrasla okrog mize. Alenčica pa predstavlja lik njegove žene, ki je sicer zelo pomemben, vendar se kralj tega ni zavedal, dokler mu je niso ugrabili Turki. Premišljeno in z zvijačo je pretental Sultana in rešil svojo ženo.

Pomladna solata s šparglji in dimljenim piranskim brancinom

Šparglji, dimljen piranski brancin, ledenka ali zelena solata, jagode z Janč ali Baronove, mladi ovčji sir, medenobalzamični preliv, pirina polnozrnata palčka

Piranski brancin je morska riba iz Piranskega zaliva, katere meso spada v najvišji kakovostni razred.

Baronove vrtne jagode rastejo na 600 m nadmorske višine tik pod Begunjščico. Na vzhodnem ljubljanskem podeželju, na Jančah, vsako leto obilno zorijo jagode velikanke, ki jih kmetje pridelujejo nad 700m nadmorske višine. Noči so hladne, podnevi je toplo - idealna klima za jagode.

Luštna fižolova juha z rakovim bandeljcom

Rjavi fižol, mali paradižnik Lušt, korenje, zelena, čebula, por, pekoče paprike

Paradižnik Lušt je pridelan v Sloveniji z geotermalno tehnologijo prijazno okolju.

Rakov bandeljc je pečen testeni žepek polnjen z rakovim nadevom.

Kranjska klobasa

Kranjska klobasa z gorčico in sveže ribanim hrenom

Kranjska klobasa je slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji, ki nosi "zaščiteno geografsko označbo"

Kranjski ovoj

Hišna pšenična omleta, kranjska klobasa, mlado zelje, korenje in zelena solata s prelivom smetanovega hrena z gorčičnimi semeni

Kranjska klobasa je slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji, ki nosi "zaščiteno geografsko označbo"

Ajdova kaša z lisičkami in masovnikom

Zrna ajdove kaše in lisičke s prelivom iz moke in smetane

Ajda, ki je sicer tradicionalno prisotna v slovenskem prostoru, je nadvse zdrava poljščina, koristna za človeka, kmeta in čebele.

Másovnik ali máslenik je gostljata jed ali omaka iz bele, ajdove ali koruzne moke, ki se jo zakuha v vročo smetano.

Idrijski žlikrofi z zajčjo bakalco

Idrijski žlikrofi, zajčja bakalca, korenje, čebula, timijan

Idrijski žlikrofi z bakalco - Manjši, v vodi kuhani testeni žepki z nadevom iz krompirja, čebule, maščobe, zaseke ali prekajene slanine, začimb in dišavnic. Žlikrofi so lahko zabeljeni, uživamo jih tudi z omako »bakalco« iz koštrunovega ali zajčjega mesa.

Tipična jed Goriške regije

Fuži z jajcem in tartufi

Fuži – primorske testenine, sladka smetana, maskarpone, tartufata, jajca, drobnjak

Tipična jed obalno-kraške regije

Gorenjski ajdovi krapi

Ajdova moka, skuta, maslene drobtine, med

Kuhani testeni žepki ali krapci iz ajdovega testa in z nadevom iz skute ali mleziva. Odlična samostojna zabeljena jed, poleti s solato, pozimi pa z dušenim kislim zeljem ali repo.

SLADICE

le-Potica

Miniaturne potičke so tako prikupne, da smo jih poimenovali kar lePotičke. Narejene so po preizkušenih receptih za tradicionalno slovensko potico, njihova velikost in priprava pa sta prilagojeni sodobnemu času.

Prekmurska gibanica

Vrhunska sočna in najbolj razširjena slovenska sladica iz Prekmurja, nadevana z makom, skuto, orehi in jabolki. Zaščitena je s »Priznano označbo tradicionalnega ugleda«, zato se jo pod tem imenom lahko izdeluje le ob doslednem spoštovanju originalne zaščitene recepture.

Blejska kremšnita

Kremna rezina iz listnatega testa, polnjena z vaniljevo kremo in sladko smetano, je nastala po drugi svetovni vojni in je glavna blejska kulinarična posebnost.

Mini Blejska kremšnita

Kremna rezina iz listnatega testa, polnjena z vaniljevo kremo in sladko smetano, je nastala po drugi svetovni vojni in je glavna blejska kulinarična posebnost.

Torta Ljubljana

Za torto so uporabljene najboljše domače sestavine, značilne za vse slovenske regije: ajdovo moko, bučna semena, kostanje, mandlje in fige. Torta je oblita s kakovostno čokolado, okrašena pa z bučnimi semeni in čokoladnimi medaljončki z zmajskim emblemom Torte Ljubljana.