31.10.2015 5:00

V Milanu se zaključuje Expo, Slovenija zadovoljna z udeležbo

Milano, 31. oktobra - V Milanu se po šestih mesecih zaključuje svetovna razstava Expo, na kateri je s samostojnim paviljonom sodelovala tudi Slovenija. Kot je za STA povedala komisarka Slovenije za Expo Jerneja Lampret, je paviljon obiskalo 1,07 milijona ljudi, še bolj pomembno pa je, da so obiskovalci "paviljon zapuščali s pozitivnimi občutki o Sloveniji".

Milano.
Slovenski paviljon na Expu 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Ob začetku smo imeli nekaj pomanjkljivosti - v maju smo se še ukvarjali sami s seboj, kot tudi drugi. Naredili smo nekaj bistvenih sprememb, ki so vplivale na našo predstavitev, ne pa tudi na stroške," je ob zaključku svetovne razstave povedala generalna komisarka za Expo 2015.

Besedam Lampretove je pritrdil tudi vodja logistike na Expu Federico Oneto, ki je v pogovoru za STA ocenil, da je bil slovenski paviljon od začetka nekoliko neopazen. Po njegovih besedah je Lampretova "naredila izjemno delo, da je vse skupaj obrnila". "Slovenija je bila zgled drugim paviljonom, ki so sčasoma začeli slediti idejam vaše ekipe," je še dejal v pogovoru.

Ob velikem številu obiskovalcev - celoten Expo jih je obiskalo 21 milijonov - se je predstavilo več kot 1000 slovenskih podjetij. Največ jih je sodelovalo v elektronski platformi, s pomočjo katere so brez dejanske udeležbe preko Expa iskala nove partnerje.

Sicer se je v paviljonu, ki je državo zastopal s sloganom I Feel Slovenia (Slovenijo čutim), neposredno predstavilo več kot 30 podjetij, obiskalo ga je več kot 10 večjih ali manjših gospodarskih delegacij, slovenska ekipa pa je pripravila tudi investicijsko konferenco.

Poleg tega je slovenski paviljon gostil praktično vse komisarje samostojnih paviljonov na Expu, med njimi tudi generalno komisarko italijanskega paviljona Diano Bracco in generalnega komisarja Expa Giuseppeja Salo.

Kot je pojasnila Lampretova, predstavljajo obiski komisarjev izjemno pomembno mreženje, saj je s tem slovenska ekipa dobila kontakte ključnih ljudi v državah: "Če me po Expu kdo vpraša za pomoč pri vstopanju na recimo madžarski trg, zdaj točno vem, koga poklicati. Morda osebno ne more pomagati, zagotovo pa pozna pravo osebo, na katero se je treba obrniti."

Na svetovni razstavi v Milanu, ki vrata zapira danes, se je sicer predstavilo več kot 140 držav, od tega 52 z lastnim paviljonom. Italija sedaj štafetno palico predaja Kazahstanu in Združenim arabskim emiratom. Prvi bo pripravil manjšo mednarodno razstavo v Astani leta 2017, slednji pa bo gostil svetovni Expo v Dubaju leta 2020.