30.10.2015 11:06

Zadovoljni organizatorji zapirajo vrata Expa v Milanu

pripravila Martina Gojkošek

Milano, 30. oktobra - V Milanu bo v soboto po šestih mesecih vrata zaprla svetovna razstava Expo 2015, posvečena hrani in vprašanju prehranske preskrbe planeta. Organizatorji so zadovoljni z obiskom, obiskovalci razstavo ocenjujejo pozitivno, strokovnjaki pa so kritični do skromnega prispevka dogodka k razpravi o globalni prehranski varnosti.

Italija, Milano.
Odprtje svetovne razstave Expo Milano 2015.
Slovesnost ob odprtju razstave.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Milano.
Odprtje svetovne razstave Expo Milano 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Priprave na Expo v Milanu so zaznamovali zamude pri gradnji ter korupcijski škandali, majsko veliko odprtje pa so spremljali nasilni protesti. A v šestih mesecih trajanja je priljubljenost razstave porasla, za obisk pa se je odločalo vse več ljudi.

Še posebej v zadnjih tednih se je število obiskovalcev Expa močno povečalo, kar je vodilo do večurnega čakanja za vstop v nekatere paviljone - med drugim britanskega, italijanskega, japonskega in kazahstanskega. Ob sobotah si je svetovno razstavo ogledalo do četrt milijona ljudi.

Expo je pritegnil tudi številne veljake, med njimi nemško kanclerko Angelo Merkel, ruskega predsednika Vladimirja Putina, ameriško prvo damo Michelle Obama in generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona.

Italijanski premier Matteo Renzi je razstavo razglasil za "zmagoviti pohod" k uspehu. "Več mesecev je bila Italija razdeljena na tiste, ki niso verjeli v Expo, in tiste, ki so stavili nanj. Na koncu so vrste in brezhibna organizacija pokazali, da je v Italiji vse mogoče, tudi mednarodni dogodki," je v ponedeljek dejal Renzi.

"Mislim, da imamo več kot 21 milijonov obiskov," je dodal generalni komisar za Expo Giuseppe Sala. To bi pomenilo, da so organizatorji presegli zastavljeni cilj 20 milijonov obiskovalcev. "Smo zadovoljni," je dodal Sala.

Uspeh Expa je sicer Sali prinesel status lokalnega zvezdnika, ki bi se prihodnje leto celo lahko povzpel na milanski županski stolček. Zanj se je Expo iztekel prehitro. "Prvi bi bil za to, da podaljšamo Expo, a je tehnično to nemogoče," je povedal.

Zadovoljni so bili tudi obiskovalci, je pokazala nedavna raziskava združenja italijanskih kmetov Coldiretti. 88 odstotkov radovednežev je namreč izrazilo zadovoljstvo kljub dejstvu, da so v povprečju v vrstah stali dve uri in 45 minut, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Učinke Expa je čutilo celotno mesto Milano: septembra se je turistični obisk povečal za 35 odstotkov na 910.000, v mestni hiši pa verjamejo, da se bo trend zahvaljujoč izpostavljenosti v javnosti nadaljeval. Na kratek rok si lahko Italija od Expa obeta tudi 0,1-odstotni porast bruto domačega proizvoda (BDP) in okoli šest milijard evrov turističnih prihodkov.

Vendar pa strokovnjaki ob dvomu, da bo končna bilanca razstava pozitivna, opozarjajo tudi na tveganje serijskih bankrotov podjetij. Teh bi bilo lahko po mnenju družbe Euler Hermes od 1000 do 3000, še posebej v sektorjih, odvisnih od Expa, kot je na primer gradbeništvo.

Vprašanje je tudi, kaj se bo zgodilo z milijon kvadratnih metrov velikim prizoriščem Expa, ko bodo paviljone sredi prihodnjega leta dokončno odstranili. Italijani bodo o tem še razpravljali, ideje pa gredo v smeri izgradnje raziskovalnega in inovacijskega središča, kamor bi se preselilo več fakultet univerze v Milanu in poslovnih centrov.

Do Expa pa so kritični številni strokovnjaki, ki menijo, da dogodek, ki je potekal pod naslovom Hrana za planet, energija za življenje, ni izpolnil poslanstva spodbujanja trajnostnih in socialno pravičnih prehranskih sistemov.

Italijanski minister za kmetijstvo Maurizio Martina trdi, da je dogodek pomagal "zbuditi zanimanje, predanost in radovednost milijonov ljudi". Ti se po njegovem sedaj bolj zavedajo svoje odgovornosti pri pomembnih demokratičnih vprašanjih glede dostopa do hrane.

Kritiki pa so mnenja, da je razstava bolj izpostavila interese sponzorjev - velikih multinacionalk - in držav z vprašljivim odnosom do okolja. Vodja gibanja Slow food, ki si prizadeva za zaščito lokalnih ekosistemov in spodbujanje neoporečne hrane, Carlo Petrini je Expo opisal kot "cirkus" in "zamujeno priložnost". Tudi generalni tajnik Caritasa Michel Roy je menil, da "glas najrevnejših" na Expu ni bil slišan.

Na svetovni razstavi v Milanu se je sicer predstavilo več kot 140 držav, od tega 52 z lastnim paviljonom. Med slednimi je bila tudi Slovenija, ki je v svojem paviljonu pred dobrim tednom pozdravila milijontega obiskovalca. Naša država se je predstavlja pod sloganom I feel Slovenia (Čutim Slovenijo) in kot zelena, aktivna in zdrava.

Italija sedaj štafetno palico predaja Kazahstanu in Združenim arabskim emiratom. Prvi bo pripravil manjšo mednarodno razstavo v Astani leta 2017, slednji pa bo gostil svetovni Expo v Dubaju leta 2020.