26.10.2015 13:00

V slovenskem paviljonu danes nogometni Expo prvaki

Milano, 26. oktobra - Svetovna razstava Expo je v šestih mesecih združila različne dogodke, tudi svetovno prvenstvo v malem nogometu. Zmagovalec je postala skupina iz paviljona italijanskega državnega elektro podjetja Enel, ki je v finalu porazila ekipo paviljona Monaka. Podelitev nagrad in pokala bo danes gostil slovenski paviljon, ki slovi po pestrem dogajanju.

Milano.

Svetovno prvenstvo Expa se je rodilo kot pobuda zaposlenih na svetovni razstavi. Udeležilo se ga je 64 skupin iz različnih paviljonov in več kot 1200 igralcev; turnir je trajal 45 dni in se zaključil prejšnjo sredo. Zmaga je ostala na domačih italijanskih tleh, Monaku pa sta na tretjem mestu sledila italijanski paviljon in paviljon Exposion.

Zmagovalec bo prejel pokal v obliki drevesa življenja, ki je osrednja atrakcija Expa 2015. Pokal podarja konzorcij Orgoglio Brescia, ki je tudi ustvaril drevo na Expu.

V slovenskem paviljonu so bili nad željo organizatorjev, da se zaključna prireditev s podelitvijo nagrad pripravi prav pri nas, pozitivno presenečeni. "Njihov argument je bil, da slovenski paviljon zaradi pestrega spremljevalnega programa slovi kot eden najbolj živahnih in da pritegnemo največ ljudi. To je za nas ponovno potrditev, da je slovenski paviljon v času svetovne razstave eden najbolj vidnih," je pojasnila generalna komisarka Slovenije za Expo Jerneja Lampret.

Podelitve se bo udeležilo vsaj 1000 ljudi, poleg tega pa sta na vabilu navedena slovenski paviljon in državna znamka I feel Slovenia. Ena izmed zadnjih zabav Expa bo tako danes od 21. ure potekala prav pred slovenskim paviljonom.

Želja organizatorjev turnirja je bila združiti ljudi z vsega sveta pod enotno zastavo športa in prek športa deliti in odpirati možnosti medkulturne izmenjave in druženja uslužbencev Expa. Nogometni turnir je odlično sovpadal tudi z osrednjo idejo letošnjega Expa o zdravem in aktivnem načinu življenja.