16.10.2015 19:36

Sektorska delegacija pekarjev v Emilio Romagno in na EXPO Milano

Milano, 16. oktobra - Delegacija 8 predstavnikov iz pekarske in povezanih dejavnosti odhaja na tridnevno strokovno delegacijo v regijo Emilio Romagno in na EXPO Milano 2015. Delegacijo organizirata Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in SPIRIT Slovenija v sodelovanju z regijo Emilia Romagna in ICE Ljubljana.

Milano, Expo Milano 2015.
Slovenski paviljon na Expu.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Regija Emilia Romagna, 22.124 km2 in okoli 4,3 milijona prebivalcev, sodi med najrazvitejše in najbogatejše evropske regije in ustvari 32,300 Eur BDP na prebivalca. V regiji deluje preko 420 tisoč podjetij. Najmočnejši sektorji so strojegradnja (31%), prehrana (14,5%), kovinska industrija (13%), guma in plastika (11,5%) ter motorna vozila (7,2%) s prepoznavnimi imeni kot so Ferrari, Ducati, Maseratti. Regija, ki je v Italiji druga najmočnejša v proizvodnji hrane, ima več mednarodno znanih blagovnih znamk kot na primer sir Parmigiano Reggiano ali balzamični kis, in ustvari 27 milijard Eur prihodkov. Slovenska delegacija bo obiskala podjetja iz mlinarske dejavnosti, proizvodnje pekovskih izdelkov in proizvajalca peči in hladilnikov za pekovsko proizvodnjo. Razgovori bodo tudi z direktorjem Centra za kmetijsko-živilske raziskave pri Univerzi Alma Mater Studiorum Bologna v Ceseni.

V okviru obiska EXPA si bo delegacija ogledala predvsem supermarket prihodnosti COOP, ki z naprednimi digitalnimi rešitvami povezuje podatke in predstavitev prehrambenih proizvodov in prodajo.


Dodatne informacije: Mojca Osojnik, 01 5898 101, mojca.osojnik@gzs.si