8.10.2015 16:37

Erjavec na Expu: Slovenija se uveljavlja z oblikovalskimi dosežki

Milano, 8. oktobra - Slovenija se v EU in svetu vse bolj uveljavlja s svojimi oblikovalskimi dosežki in svežimi pristopi. Slovenska pohištvena podjetja slovijo po svoji inovativnosti, znanju, kakovosti, zanesljivosti, odzivnosti in odlični izvedbi, je na svetovni razstavi Expo v Milanu ob odprtju poslovne konference danes poudaril zunanji minister Karl Erjavec.

Ljubljana.
Zunanji minister Karl Erjavec.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Erjavec je v Milanu odprl poslovno konferenco, na kateri so sodelovali slovenski in italijanski pohištveniki ter oblikovalci, so sporočili z agencije Spirit. Obisk Erjavca na Expu v sredo in danes namreč sovpada z delegacijo slovenske lesarke, pohištvene in oblikovalske industrije. Ob robu konference si je ogledal tudi razstavo sodobno oblikovanega slovenskega pohištva.

"Interes in pričakovanja slovenske pohištvene industrije na zahtevnem italijanskem trgu so predvsem nove poslovne povezave z oblikovalskimi in arhitekturnimi biroji, pohištvenimi podjetji ter investitorji v javne objekte, hotele in plovila," je ob tem spomnil zunanji minister.

Izpostavil je možnosti za sodelovanje na področju integracije informacijsko-tehnoloških rešitev v lesene stavbe ter pohištvo. Kot drugo področje slovenske odličnosti, znanja in inovativnosti pa je izpostavil kakovostno in energetsko učinkovito leseno gradnjo stavb.

Erjavec si je v sredo zvečer na Expu ogledal slovenski paviljon, kjer so pripravili tudi sprejem za delegacijo lesno predelovalnega grozda Slovenije. Tam se je odvil pogovor o vlogi in pomoči gospodarske diplomacije pri prodoru slovenske pohištvene industrije na svetovno tržišče. Obiskal je tudi paviljon EU.

Danes pa si je zunanji minister ogledal še italijanski paviljon, kjer se je srečal z generalnim komisarjem Expa 2015 Brunom Pasquinom. Podpisal je tudi Listino iz Milana; manifest, ki združuje vse državljane v boju proti podhranjenosti in v prizadevanjih za zagotavljanje pravice do hrane.

Erjavec se je nato mudil še v paviljonih Kazahstzana in Združenih arabskih emiratov, ki bosta gostila naslednji svetovni razstavi. Pogovor je potekal predvsem o poslovnih priložnostih za slovensko gospodarstvo v teh dveh državah.

Slovenija se na svetovni razstavi predstavlja v družbi 145 držav s samostojnim paviljonom in s sloganom I feel Slovenia. Naša država se kaže kot zelena, aktivna in zdrava. Expo v Milanu je vrata odprl z majem, zaprl pa jih bo konec oktobra.