7.10.2015 5:00

Erjavec bo obiskal svetovno razstavo Expo

Milano, 7. oktobra - Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec bo danes in v četrtek obiskal svetovno razstavo Expo v Milanu. Njegov obisk bo sovpadal z delegacijo slovenskih pohištvenikov in oblikovalcev, ki jih bo Erjavec tudi nagovoril, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Ljubljana.
Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Osrednja tema letošnje svetovne razstave v Milanu je hrana, nosilni slogan pa Hrana za planet, energija za življenje. Slovenija se na razstavi predstavlja v družbi 145 držav s samostojnim paviljonom in s sloganom I feel Slovenia. Naša država se kaže kot zelena, aktivna in zdrava.

Erjavec si bo danes ogledal slovenski paviljon in paviljon EU. V četrtek pa bo z uvodnim nagovorom otvoril poslovno konferenco, na kateri bodo sodelovali slovenski in italijanski pohištveniki in oblikovalci, ter si ogledal priložnostno razstavo sodobno oblikovanega slovenskega pohištva.

Na drugi dan obiska bo Erjavec ob ogledu italijanskega paviljona tudi podpisal Listino iz Milana - manifest, ki združuje vse državljane v boju proti podhranjenosti in v prizadevanjih za zagotavljanje pravice do hrane - ter se vpisal v častno knjigo gostov Expa, obiskal pa bo še paviljona Kazahstana in Združenih arabskih emiratov, ki gostita naslednji svetovni razstavi.

Erjavec ni prvi visoki politični predstavnik Slovenije, ki se bo mudil na Expu. V Milano sta tako pred njim že potovala premier Miro Cerar in gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Svetovna razstava Expo je vrata odprla maja, zaprla pa jih bo konec oktobra.

Danes na tridnevno strokovno-poslovno delegacijo na Expo odhaja tudi delegacija 20 predstavnikov iz pohištvenih podjetij, oblikovalcev ter organizacij. Delegacijo skupaj organizirajo javna agencija Spirit, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) in Lesarski grozd.

V času obiska bodo imeli člani delegacije organizirana dvostranska srečanja z italijanskimi agenti, podjetji in oblikovalci oziroma arhitekti ter posebno srečanje s predstavniki gospodarske diplomacije na slovenskem paviljonu.

Gre za tretjo in zadnjo letošnjo tovrstno delegacijo na Expo. "Dobre izkušnje dosedanjih dveh delegacij v maju in juniju in veliko zadovoljstvo udeležencev nam dajeta dobro podlago, da bo tudi tretja delegacija zanimiva in poslovno koristna," je povedal Bernard Likar iz Združenja lesne in pohištvene industrije pri GZS.

"Naša pričakovanja na italijanskem trgu, ki predstavlja za Nemčijo drugi največji izvozni trg za pohištvenike, so predvsem nove poslovne povezave z oblikovalskimi in arhitekturnimi biroji, pohištvenimi podjetji ter investitorji v javne objekte, hotele, plovila. Sodobno oblikovano pohištvo in opremljanje interierjev javnih objektov, hotelov, plovil in drugega so namreč ključna področja razvoja slovenske pohištvene industrije," je dodal.