2.10.2015 15:41

Evropsko tekmovanje za študente s področja inovacij v živilstvu - ECOTROPHELIA 2015

Ljubljana, 2. oktobra - V okviru svetovne razstave Expo 2015 v Milanu bo od 5. do 6. oktobra 2015 potekalo tudi evropsko tekmovanje za študente s področja inovacij v živilstvu - ECOTROPHELIA Europe 2015. Za naziv najboljše inovacije v živilstvu 2015 se bo potegovalo 16 evropskih držav, med njimi tudi Slovenija.

Milano, Expo Milano 2015.
Slovenski paviljon na Expu.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kakšna bo hrana prihodnosti? Kakšni so glavni trendi porabe živil v Evropi? 5. in 6. oktobra bomo v Milanu v okviru evropskega tekmovanja ECOTROPHELIA zagotovili odgovore na zastavljena vprašanja preko vizije 85 študentov in ekspertize nacionalnih združenj za živilskopredelovalno industrijo, ki jih bodo spremljala.

Na tekmovanju ECOTROPHELIA 2015 bo sodelovalo 16 držav po principu lige prvakov v inovacijah v živilstvu. V Milanu se bodo zbrali zmagovalci nacionalnih tekmovanj iz naslednjih držav: Avstrija, Belgija, Danska, Francija, Grčija, Hrvaška, Islandija, Italija, Madžarska, Nemčija, Nizozemska, Romunija, Slovenija, Srbija, Španija in Velika Britanija, kjer bodo razkrili vizionarske in okusne izdelke, primerne za industrijsko proizvodnjo. Podeljene bodo nagrade v skupni vrednosti 15.000 evrov. Ocenjevalni komisiji predseduje Michel COOMANS, upokojeni vodja Enote za živilskopredelovalno industrijo na Direktoratu Evropske komisije za podjetništvo in industrijo.

SLOVENIJO bo zastopala ekipa študentov z izdelkom PROMI-okrepčilnim probiotičnim beljakovinskim lončkom!
Izdelek PROMI so razvili študentje v sestavi Eva Mravljak, Anja Pavlin, Manca Polovšak in Jan Turk na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani pod mentorstvom prof. dr. Aleša Kuharja in podporo GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij kot organizatorjem nacionalnega tekmovanja.

        
Inovacije v živilstvu za konkurenčnost podjetij

Od leta 2011 je bilo pod krovnim nazivom ECOTROPHELIA organiziranih že 75 nacionalnih tekmovanj, vključujoč 550 univerz in preko 3000 študentov. 40 izdelkov, razvitih v okviru tekmovanja, lahko danes že najdemo na policah trgovin po posameznih evropskih državah.

ECOTROPHELIA Europe je izobraževalni model za univerze in študente, ki ga priznava tudi Direktorat za podjetništvo in industrijo Evropske komisije. Tekmovanje je edinstven skupek idej, talentov, veščin in inovativnosti, ki nudi možnosti konstruktivnega sodelovanja med deležniki s področja izobraževanja, raziskav in gospodarskega prostora.

Organizator evropskega tekmovanja je gospodarska zbornica iz francoskega departmaja Vaucluse, s podporo francoskega združenja za živilskopredelovalno industrijo in evropskih nacionalnih združenj.

        
ECOTROPHELIA EUROPE - Slavnostna razglasitev zmagovalcev
torek, 6. oktober 2015 ob 11. uri - EXPO Milano

ECOTROPHELIA SLOVENIJA - Predstavitev slovenske ekipe in izdelka PROMI
torek, 6. oktober 2015 ob 15. uri - EXPO Milano (Slovenski paviljon)

        
Priponka z vabilom in seznamom sodelujočih projektov

        
Kontakt:
GZS-Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij
dr. Petra Medved Djurašinović, vodja projekta
T: 01 58 98 296; E: petra.medved@gzs.si