30.9.2015 8:48

Slovenski paviljon na Expu gostil vodilne menedžerje Ericssona

Milano, 30. septembra - Slovenija svetovno razstavo Expo v Milanu izkorišča za promocijo države in gospodarstva. Doslej je ekipa poslovnega centra v slovenskem paviljonu sodelovala z že več kot 940 slovenskimi podjetji, ta teden pa je paviljon gostil tudi vodilne menedžerje proizvajalca telekomunikacijske opreme Ericsson.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Slovenska ekipa na Expu pomaga slovenskim podjetjem iskati nove posle v tujini, obenem pa promovira Slovenijo in slovensko gospodarstvo v tujini.

"Tako paviljon kot poslovni center delujeta nad pričakovanji," je za STA povedal vodja poslovnega centra Bojan Škoda. Doslej se je v projekt Expo vključilo več kot 940 slovenskih podjetij - skoraj 500 jih je prijavljenih v spletno poslovno platformo Expa, ob tem so v poslovnem centru pripravili 65 individualnih projektov, napolnili so partnerske pakete in promocijske pulte v paviljonu.

Slovenska podjetja se vključujejo tudi v delegacije, ki jih pripravljata tako EU kot Slovenija. V okviru EU pravkar poteka delegacija, osredotočena na države Aseana, zelo kmalu sledi delegacija s fokusom na ZDA. Slovenija pa prihodnji teden pripravlja delegacijo lesarskih podjetij, kmalu tudi podjetij iz sektorja informacijske tehnologije.

Torkov dan na paviljonu oziroma v poslovnem centru je Škoda opisal kot "kar običajen delovnik". Tako so zjutraj gostili 60 poslovnežev iz Luksemburga, opoldne so se udeležili sprejema in predstavitve čilskega gospodarstva, gostili so delegacijo madžarskega gospodarskega ministrstva ter poslovno konferenco.

Zvečer pa se je na slovenskem paviljonu mudila ekipa direktorjev Ericssona z vse Evrope, ki so imeli v Milanu poslovno srečanje. "Ogledali si bodo naš paviljon in preizkusili vina in kulinariko," je pojasnil Škoda.

Ericssonovi direktorji so se za slovenski paviljon odločili predvsem zaradi zasebnih poznanstev. "Slovenski paviljon sem že obiskal in me je navdušil. Imam pa tudi prijatelje iz Slovenije, s katerimi smo si zelo blizu. Ko smo razmišljali, kje pripraviti ta pomemben dogodek za nas, sem se odločil za Slovenijo. Popolna organizacija, topli ljudje," je za STA povedal Federico Rigoni, ki vodi Ericssonovo enoto v Italiji in Libiji.

Od vseh paviljonov na Expu, ki jih je obiskal, je slovenski eden od njemu najljubših, je še dodal. Večkrat pa je obiskal tudi Slovenijo, pri čemer mu je v najlepšem spominu ostal Koper.

"Po srečanju v Milanu nismo mogli izpustiti priložnosti, da bi obiskali Expo. Vse pa kaže, da je Slovenija zelo povezana z vodstveno ekipo Ericssona," je povedal vodja regije Sredozemlja Nunzio Mirtillo, ki je pohvalil tudi slovensko prijaznost.

Tudi sam je obiskal Slovenijo, leta 1992 jo je prevozil z motornim kolesom, nato pa leta 2000 pri nas še jadral. "Videl sem praktično celo državo in bila mi je zelo všeč," je poudaril.

Glede Ericssona pa je poudaril, da gre za družbo, ki je vodilna na trgu mobilne infrastrukturne. "Izvajamo našo strategijo in vizijo povezane družbe," je pojasnil in zatrdil, da so z napredkom zelo zadovoljni.