27.9.2015 10:07

Slovenski paviljon na Expu navdušuje tako Slovence kot tujce

Milano, 27. septembra - Obiskovalci slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo v Milanu tega ocenjujejo zelo pozitivno. Slovenci pravijo, da so na predstavitev domače države ponosni, tujce pa pritegnejo predvsem interaktivnost in različne aktivnosti.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo Milano 2015.
Modna revija poročnih in večernih oblek slovenskih oblikovalk Maje Štamol in Zlate Zavašnik.
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Slovenski paviljon je krasen in predstavlja vse to, kar Slovenija je - vse naravne lepote in bogastva, od gora do morja, pohodništvo, aktivnosti in še več," je za STA po obisku paviljona povedala Slovenka Jana.

Slovenija tako po njenem dobro v praksi prikaže svoj slogan - zelena, aktivna in zdrava. "Lahko smo izjemno ponosni na to, kako se predstavljamo," je menila.

V soboto sicer zaradi gneče niso videli veliko paviljonov. Je pa Jana opazila, da tudi za naš paviljon velja izredno veliko zanimanje. Od vseh ji je prav naš tudi najbolj všeč.

S predstavitvijo domače države je zadovoljna tudi Anita. "Zgradba je zanimiva, od znotraj pa lepo prikaže, kaj vse imamo in kaj pridelujemo," je ocenila.

Do zgodnjega popoldneva je sicer zaradi velike gneče uspela obiskati skupaj le tri paviljone. "Smo si pa vse ogledali od zunaj," je dodala.

Nizozemka Priscilla je pri slovenskem paviljonu izpostavila predvsem številne aktivnosti. "Videla sem veliko paviljonov, kjer lahko samo gledaš. Slovenija pa ima veliko za preizkusiti, za delati, za izkusiti," je pojasnila. Od približno 10 paviljonov, ki sta jih s fantom uspela obiskati, ji je bil slovenski najbolj všeč.

"O Sloveniji sem že slišala, nikoli pa je nisem obiskala," je povedala ob tem. Vtis, ki ga je naša država naredila s paviljonom, je dober. "Ne vem pa, če bom državo dejansko obiskala, saj bi rada videla veliko krajev," je še priznala.

Tudi Francesco iz Italije je dejal, da Slovenije ne pozna dobro. "V paviljonu sem videl sem veliko zelo zanimivih stvari - zelo lepo Postojnsko jamo, veliko termalnih voda, veliko stvari iz vaše države," je povedal.

Vtis je torej zelo pozitiven. Pa bo prišel na obisk? "Mogoče. Vsekakor, če bom lahko," je dejal. In tudi on pristavil, da mu je bil od petih ali šestih paviljonov, ki jih je videl, prav slovenski najbolj všeč.

Italijanka Chiara pa je priznala, da jo je bolj kot slovenski očaral kitajski paviljon. Skupaj jih je sicer obiskala sedem ali osem, v slovenskem pa jo je najbolj pritegnil del, ki predstavlja čebelarstvo.

Italijan Diego pa je kot najboljše v paviljonu izpostavil 3D očala. Medtem ko mu je bil slovenski paviljon od vseh obiskanih najbolj všeč, pa je priznal, da jih ni videl veliko. "Preveč ljudi je in vrste za vstop so predolge," je ocenil.

Podobnega mnenja je tudi Reto iz Švice, ki se je v slovenskem paviljonu ustavil zgolj ob stojnici s hrano. Kulinarika je dokaj podobna švicarski, je menil, sicer pa dodal, da je na Expu v celoti enostavno preveč obiskovalcev.

Expo ob septembrskih sobotah podira rekorde obiskanosti. Zaenkrat za rekordno velja sobota, 12. septembra, ko je razstavo obiskalo okoli 240.000 ljudi, slovenski paviljon pa si je takrat ogledalo več kot 8000 ljudi. Podoben obisk je bil zabeležen teden kasneje.