22.9.2015 14:51

Na Expu se te dni predstavlja Podravje

Milano, 22. septembra - Slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo v Milanu je te dni v znamenju Podravja. Do 27. septembra se namreč tam turistično predstavljata Maribor in Ptuj z zaledjem. Konec prejšnjega tedna in v ponedeljek je svoj del programa izpeljal Zavod za turizem Maribor-Pohorje, konec prihajajočega tedna pa bo program prevzela ekipa Bistre Ptuj.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Mariborski zavod in ptujsko znanstveno-raziskovalno središče, ki sta zadolžena za turistično trženje obeh delov Podravja, želita s skupno predstavitvijo obeh destinacij dokazati, da je na tujih trgih potrebna skupna promocija in trženje, kar bo njuno vodilo tudi v prihodnje.

Štajerska zgodba Expa ponuja preplet tradicije in današnje mode, preplet etnologije in etnografije, na svetovni razstavi pa se te dni predstavljajo inovativni, trendovski in okoljsko osveščeni ustvarjalci s štajerskega območja.

Promotorji obiskovalce nagovarjajo v kreacijah priznane kostumografinje Stanke Vauda Benčevič, katerih skupni imenovalec sta vino in vinska trta - obleke so iz rozg, blago pa je potopljeno v dišeče štajersko vino. Ob tem nosijo lesena očala podjetja Lignum in unikaten nakit iz lesa blagovne znamke Srečko Molk, njihova telesa krasijo poslikave vinskih vitic in listov nadobudne slikarke Tjaše Čuš, medtem ko v središču slovenskega paviljona stoji na ogled tudi ročno izdelano leseno kolo ustvarjalke Tine Krajnc.

Predstavitev območja so izpeljali z animacijskim programom, skupno zloženko Maribora in Ptuja, promocijskim filmom, fotografsko razstavo, virtualno predstavitvijo Hiše Stare trte in Ptujskega gradu skozi tridimenzionalna očala ter predstavitvijo podjetniškega potenciala tega območja.

Prihajajoči konec tedna bodo skupni program še dodatno obogatili člani Folklorne skupine Vinko Korže s predstavitvijo slovenskih ljudskih plesov ob spremljavi harmonike in klarineta. Obiskovalcem se bo predstavil še kurent skozi zgodbo in zvok stotine kurentovih zvoncev, ki bodo odzvanjali zunaj paviljona in še dodatno prebudili radovednost obiskovalcev. Kurent sicer že pozdravlja mimoidoče, saj je v slovenskem paviljonu postavljen na ogled že vse od začetka razstave.

Že aprila, tik pred začetkom razstave Expo, so ob slovenskem paviljonu medtem zasadili potomka Stare trte, ki se zdaj že ponaša s sadovi. Najbolj žlahtna in najstarejša trta na svetu bo tudi po Expu ostala v Milanu, saj jo bo Maribor podaril temu italijanskemu mestu.