27.8.2015 15:27

Lotrič Meroslovje na Expu predstavilo sistem za samodejni nadzor pogojev v okolju

Milano, 27. avgusta - Družba Lotrič Meroslovje, mednarodno uveljavljeno podjetje za inovativne rešitve na področju meroslovja, je na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu predstavila inovacijo Exactum, to je pameten sistem za samodejni nadzor pogojev v okolju. V sedmih nacionalnih paviljonih so opravili meritve pogojev, danes pa so rezultate meritev tudi predstavili.

Ljubljana.
Marko Lotrič iz podjetja Lotrič laboratorij za meroslovje.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

S pomočjo sistema so opravili meritve v slovenskem, avstrijskem, čilskem, malezijskem, maroškem, srbskem in švicarskem paviljonu. Danes so inovacijo in rezultate meritve nato predstavili v slovenskem paviljonu.

Kot je za STA povedal direktor podjetja iz Selške doline Marko Lotrič, merjenje ni vzbudilo samo zanimanja obiskovalcev, ampak tudi predstavnikov držav, v katerih paviljonih so meritve opravljali.

Sistem omogoča spremljanje temperature, vlage, pritiska, osvetljenosti, koncentracije CO2, prostih radikalov v zraku in drugih merljivih parametrov. Razvit je za uporabo v farmaciji, avtomobilski industriji, medicini, živilstvu, skladiščih, distribuciji, rastlinjakih, laboratorijih, muzejih itd.

Lotrič je kot posebnost njihove inovacije navedel, da standardne meritve nadgrajuje s 25 različnimi senzorji za merjenje tistih okoljskih dejavnikov, ki jih človek samo občuti, ne ve pa vedno, zakaj jih občuti. V družbi znajo po Lotričevih besedah te dejavnike izmeriti in opredeliti tudi ukrepe za to, da bodo bivalni prostori ugodni in da bo klima v njih najboljša za učinkovito delo oz. gospodarsko dejavnost.

V okviru Expa so se odločili predstaviti inovacijo Exactum Greenhouse, to je sistem za spremljanje pogojev v rastlinjakih. Poleg predstavitve je ekipa podjetja opravila tudi poslovne sestanke, predvsem s predstavniki iz držav, kjer si želijo zagotavljati samooskrbo s hrano. Lotrič je omenil predvsem interes Zalivskih držav.

Potencial sicer v družbi vidijo v združevanju s proizvajalci rastlinjakov, da lahko končnemu kupcu ponudijo izdelek rastlinjaka, v katerem se z ugodnim okoljem daje pospešek rasti.

Expo 2015 je po Lotričevih besedah pomemben prispevek k internacionalizaciji Slovenije in "izjemen dosežek tako države kot sodelujočih partnerjev, predvsem pa medsebojnega povezovanja za skupen uspeh na mednarodnih trgih".

Da bi razumeli Expo, je treba po njegovih besedah priti v Milano, ne pa ocenjevati od daleč. Sam je bil presenečen, da se na prizorišču ves dan vije vrsta za vstop v slovenski paviljon. Zdi se mu pomembno, da imajo obiskovalci z vsega sveta možnost ogleda inovativnih slovenskih izdelkov.

Lotrič se je zahvalil slovenski ekipi na Expu, ki je po njegovih besedah na vsakem koraku skrbela za predstavnike podjetja in poskrbela tudi za poslovne sestanke z zainteresiranimi podjetji. Predstavitev inovacije v slovenskem paviljonu si je danes sicer ogledalo tudi več kot 100 gospodarstvenikov in strokovnjakov iz Slovenije, so sporočili iz agencije Spirit SLovenija.

Trenutno se v slovensko predstavitev na svetovni razstavi bodisi v okviru predstavitev v slovenskem paviljonu bodisi prek povezovalne platforme in poslovnih delegacij vključuje že 785 slovenskih podjetij, so še poudarili.