27.8.2015 14:00

Slovenska tehnologija izmerila pogoje okolja na Expo Milano 2015

Milano, 27. avgusta - Slovensko podjetje LOTRIČ Meroslovje danes predstavlja v okviru svetovne razstave rezultate meritev pogojev okolja izmerjenih v več paviljonih držav, ki sodelujejo na Expo Milano 2015. V povezavi s temami in podtemami svetovne razstave so se odločili za predstavitev inovacije EXACTUM, ki je pameten sistem za samodejni nadzor pogojev v okolju: omogoča spremljanje npr. temperature, vlage, pritiska, osvetljenosti, koncentracije CO2 in drugih merljivih parametrov. Razvit je za uporabo v farmaciji, avtomobilski industriji, medicini, živilstvu, skladiščih, distribuciji, rastlinjakih, laboratorijih, muzejih... Opravljene so bile meritve v paviljonih sedmih držav - slovenskem, avstrijskem, čilskem, malezijskem, maroškem, srbskem in švicarskem paviljonu. Trenutno se v slovensko predstavitev na svetovni razstavi bodisi v okviru predstavitev v slovenskem paviljonu bodisi preko povezovalne platforme in poslovnih delegacij vključuje že 785 slovenskih podjetij.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA

"Expo Milano 2015 je pomemben prispevek k internacionalizaciji Slovenije in izjemen dosežek tako države kot sodelujočih partnerjev predvsem pa medsebojnega povezovanja za skupen uspeh na mednarodnih trgih," je o predstavitvi Slovenije in vključevanju slovenskih podjetij povedal direktor podjetja LOTRIČ Meroslovje, Marko Lotrič.

Podjetje, specializirano za meroslovje, je z mednarodno uveljavljenimi certifikati LOTRIČ Metrology prisotno v 26 državah in posluje z več kot 10.000 strankami, prepoznavno pa je tudi po naprednih rešitvah in inovacijah na področju meroslovja.

Inovacija, ki so se jo odločili predstaviti v okviru Expo se imenuje EXACTUM Greenhouse in je sistem za spremljanje pogojev v rastlinjakih. "Rastlinjaki so narejeni z namenom poustvarjanja popolnih pogojev okolja. Do sedaj je nadzor nad pogoji izvajal človek z namenom, da so rastline vedno optimalno gojene, zalite, imajo dovolj dušika, CO2, svetlobe.. Razvoj omogoča, da kontrolo nad pogoji okolja prepustimo tehnologiji; človeški dejavnik je pri tem minimalen, spremljanje in obveščanje pa prevzamejo senzorji in programska oprema v ozadju. V prihodnosti ne bomo več skrbeli, ali je sonce premočno za naše rastline, saj nas bo npr. o spremembi temperature ali svetlobe nemudoma obvestil EXACTUM," je pojasnil Marko Lotrič.

Predstavitev inovacije v slovenskem paviljonu si je danes ogledalo tudi več kot 100 gospodarstvenikov in strokovnjakov iz Slovenije.


Več informacij: Sandra Stermšek, vodja komuniciranja
T: +386 1 589 85 64, +386 51/658 714
E: sandra.stermsek@spiritslovenia.si