1.7.2015 15:02

Na Expu v Milanu dan socialnega podjetništva

Milano, 1. julija - Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo v okviru svetovne razstave Expo v Milanu danes organizira dan socialnega podjetništva. Medtem ko v okviru svetovne razstave danes poteka Svetovni forum socialnega podjetništva, se v slovenskem paviljonu na Expu predstavljajo socialna podjetja in zadruge.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo Milano 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Za Slovenijo je poleg spodbujanja konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij bistvenega pomena tudi spodbujanje socialnega podjetništva in zadružništva, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija. Pri tem so izpostavili velik potencial za rast in razvoj tega dela gospodarstva. "Gre za inovativno obliko podjetništva s poudarkom na družbenih učinkih," so pojasnili.

Socialno podjetništvo je tudi najbolj trajnostno podjetništvo z vidika zagotavljanja tako ekonomske kot tudi socialne in okoljske komponente. To je neposredno povezano s tematiko letošnje razstave, z vidika spodbujanja zadružništva in prehranske verige pa se neposredno navezuje tudi na glavno temo Expa - hrano.

Za socialno podjetništvo je značilno, da so motivi poslovanja v razreševanju socialnih, gospodarskih, okoljskih in drugih problemov družbe na inovativen način. Socialno podjetništvo ustvarja nova delovna mesta za ranljive skupine oseb ter opravlja družbeno koristne dejavnosti. Aktualna slovenska vlada je to področje umestila med svojih 11 strateških projektov.

Promocija socialnega podjetništva v mednarodnem okolju pomeni prispevek k večjemu zagonu tega sektorja in k spodbujanju socialnih podjetij k doseganju širših in gospodarsko pomembnejših poslovnih rezultatov. Povezovanje teh podjetij s tujimi partnerji lahko pomembno prispeva k odpiranju novih trgov in njihovi prepoznavnosti tudi v mednarodnem merilu, so še poudarili v Spiritu.