1.7.2015 9:23

Primorsko-notranjska regija na Expu izpostavlja Zeleni kras

Milano, 1. julija - Svojo 14-dnevno predstavitev v okviru slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo v Milanu danes kot peta od skupno 10 slovenskih regij začenja primorsko-notranjska regija. Turistična destinacija se bo predstavila po imenom Zeleni kras (Green Karst) in s sloganom Dva obraza enega sveta.

Italija, Milano.
Slovenski pavilijon.
Foto: Anže Malovrh/STA

Regija bo s tem izpostavila preplet podzemnega in nadzemnega kraškega sveta, ki ji daje povsem samosvoj značaj, so pojasnili v Regionalno-razvojni agenciji Zeleni kras in javni agenciji Spirit.

Na Zeleni kras vabijo najlepše svetovno znane slovenske kraške jame: Postojnska jama, Križna jama s podzemnimi jezeri in Planinska jama z največjim sotočjem podzemnih rek v Evropi. Tu se nahaja presihajoče Cerkniško jezero, največje tovrstno jezero v Evropi.

Razgibana pokrajina vabi k aktivnemu preživljanju prostega časa v naravi skozi vse leto in ponuja raznovrstna doživetja in turistične produkte, kot so ježa konjev, vožnja z vozom - lojtrnikom, opazovanje ptic in medveda, kolesarjenje in pohodništvo ter jamski treking, so našteli.

Nastop na Expu sicer pomeni za regijo nove priložnosti za privabljanje obiskovalcev. Pozornost bodo skušali pritegniti z video vsebinami ter fotografskimi motivi pokrajine in kraških posebnosti.

Na zunanjem odru slovenskega paviljona bodo nastop regije ta konec tedna popestrile skupine, ki bodo predstavile izročilo notranjskega dela regije - med drugim tudi maske znamenitega Cerkniškega pustnega karnevala. Predstavitev izročila regije bodo dopolnili ljudska glasba, legende, obredi, šege ter prikaz trajnostnih znanj.

Na Expu se predstavitve slovenskih regij izmenjujejo na vsakih 14 dni. Na svetovni razstavi se bo v slovenskem paviljonu predstavilo 10 od skupno 12 regij; udeležbi sta se namreč odpovedali spodnjeposavska in koroška regija.

Osrednja tema letošnje svetovne razstave je hrana, Slovenija pa se na njej predstavlja kot zelena, aktivna in zdrava. Organizatorji v šestih mesecih trajanja razstave pričakujejo okoli 20 milijonov obiskovalcev, slovenski paviljon pa dnevno obišče okoli 4000 ljudi.