17.6.2015 7:30

Lesarska in živilska podjetja po nove priložnosti na Expo

Milano, 17. junija - Na poslovno-strokovni obisk svetovne razstave Expo 2015 v Milano se danes odpravlja 21 predstavnikov lesnopredelovalnih in pohištvenih ter 22 predstavnikov živilskopredelovalnih podjetij in organizacij. V četrtek jih bosta nagovorila tudi kmetijski minister Dejan Židan ter državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Delegaciji v Milano potujeta danes, delovni del obiska pa bosta začeli v četrtek s skupno konferenco, na kateri bosta domače in tuje udeležence nagovorila tudi Židan in Cantarutti. Obe panogi bosta tudi podrobneje predstavljeni, so sporočili z Gospodarske zbornice Slovenije (GZS).

Lesarska delegacija na Expo potuje drugič, tudi tokrat pa je zanje pripravljen pester program. Ta vključuje ogled svetovne razstave, sodelovanje na nacionalnem dnevu Slovenije na Expu v petek ter poslovna srečanja z italijanskimi podjetji in agenti.

Slovenski predstavniki se bodo udeležili tudi strokovne delavnice GreenSmart Building v organizaciji mesta Milano, kjer bo potekalo mreženje z okoli 50 predstavniki mesta, gradbenih podjetij, inženirjev in projektantov, arhitektov in združenj gradbincev. Ogledali si bodo tudi primer dobre prakse večnadstropnega lesenega objekta v Milanu.

V delegaciji sodelujejo Lip Bled kot proizvajalec vrat, oken, pohištva in opažnih plošč, M Sora kot proizvajalec lesenih nizkoenergijskih oken, Lumar IG in Riko Hiše kot proizvajalca nizkoenergijskih lesenih montažnih stavb ter Alples in Mizarstvo Bolčič kot proizvajalca raznovrstnega pohištva. Marušič, Marinčič in Solis Straža bodo prisotni kot proizvajalci žaganega lesa in elementov, CBD kot projektant lesenih konstrukcij in statičnih izračunov ter Agens Engineering kot ponudnik poslovnega svetovanja.

Delegacijo zaokrožujejo predstavniki Regionalno razvojnega sklada RS, združenja lesne in pohištvene industrije in sekcije slovenskih proizvajalcev lesenih montažnih stavb pri GZS ter lesarskega grozda.

Za udeležence živilsko predelovalne delegacije bo medtem glavni namen iskanje priložnosti izvoza preko italijanskih trgovskih agentov in predstavnikov velikih trgovskih verig. Ogledali si bodo največji italijanski blagovno-transportni center ter supermarket prihodnosti, tudi oni pa se bodo udeležili slovenskega nacionalnega dne na Expu.

V delegaciji sta proizvajalca mleka in mlečnih izdelkov Mlekarna Celeia in Mlekarna Planika, proizvajalec mesnih izdelkov Osem, Žito kot proizvajalec pekarskih izdelkov, sladkarij, riža in drugih izdelkov, proizvajalec majoneze in ketchupa Tina, pridelovalec paradižnika Paradajz, proizvajalec sokov Dana, konzorcij agroživilskih podjetij Panvita ter trgovec z vini Alps Wine. Delegaciji sta se pridružila tudi proizvodno in trgovsko podjetje Koto ter Plastika Skaza s svojimi Cuisine izdelki.

Delegaciji organizirajo združenje lesne in pohištvene industrije pri GZS in lesarski grozd oziroma zbornica kmetijskih in živilskih podjetij skupaj pri GZS skupaj z agencijo Spirit.

Italija je pomembna trgovinska partnerica tako za Slovenijo kot tudi za sodelujoče panoge, ob tem izpostavljajo na GZS. Na področju obdelave in predelave lesa ter proizvodnje pohištva je zahodna soseda takoj za Nemčijo naš drugi glavni izvozni partner, medtem ko največ pohištva uvozimo prav od tam.

V strukturi izvoza živilsko-predelovalne industrije medtem Italija dosega 12,5 odstotka celotnega izvoza panoge in s tem zaseda četrto mesto - za Hrvaško, Nemčijo in Avstrijo. Nasprotno si z Avstrijo deli prvo mesto pri uvozu, saj iz obeh držav uvozimo po 23,7 odstotka celotnega uvoza v tej panogi.