15.6.2015 15:57

Predstavitev Osrednje Slovenije in Ljubljane na Expo Milano 2015

Milano, 15. junija - Od 15.6. do 30.6. se na Expo Milano 2015 v okviru regijskih predstavitev v slovenskem paviljonu predstavljata Ljubljana kot prestolnica Slovenije in regija Osrednja Slovenija. Obiskovalci svetovne razstave bodo na kuharskih šovih priznanih kuharskih mojstrov odkrivali Okuse Ljubljane in Osrednje Slovenije oziroma regionalno gastronomsko identiteto od vrhunske kulinarike do družinskih gostiln.

Ljubljana.
Foto: Spirit Slovenija/Mostphotos

Velika planina.
Foto: Spirit Slovenija/Aleš Fevžer

Ljubljana.
Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu so številne stavbe po svetu odete v modro barvo, v modri svetlobi pa je zažarel tudi Ljubljanski grad.
Foto: Anže Malovrh/STA

Predstavitev bodo popestrile tudi ustvarjalne delavnice, nagradne igre, obiskovalce bosta animirala ljubljanski zmajček in planšar iz pastirskega naselja na Veliki Planini, večerni del bo glasbeno obarvan. Ljubljana se bo kot "Zelena prestolnica Evrope 2016" predstavila s svojo zeleno identiteto in trajnostno usmeritvijo. S steklenicami muzejske vode Mestnega muzeja Ljubljana bo opozorjeno na neenakomerno porazdelitev pitne vode v državah in hkrati dejstvo, da je Slovenija ena od redkih držav, ki ima bogato zalogo kakovostne pitne vode.

Ljubljana in Osrednja Slovenija sta v zadnjih letih doživeli razcvet kulinaričnega dogajanja; priznani kuharski mojstri, restavracije ter tradicionalne lokalne jedi postajajo vse bolj prepoznavni v svetu. Poudarek predstavitve Osrednje Slovenije bo zato na aktualni lokalni kulinariki, ki jo najbolj zaznamuje obujanje tradicionalnih jedi na nove in sodobne načine. Priznani kuharski mojstri Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB), Primož Repnik (Gostina Repnik), Slavko Žagar (Skaručna), Luka Košir (Gostilna Grič), Damjan Fink (Gostilna na gradu) in Janja Štrumbelj (Le-potica) bodo v živo pripravljali jedi iz projektov Okusi Ljubljane in Okusi Kamnika.

Ljubljana je Zelena prestolnica Evrope 2016 ter prejemnica nagrade Tourism For Tomorrow 2015. Prestolnica Slovenije je mesto z zeleno dušo, ki ga odlikuje visoka okoljska zavest in je vse do danes uspelo ohraniti zeleno podobo. Zelene površine in številni prijetni zeleni kotički se nahajajo tudi v samem središču mesta. Ljubljanski grad na zelenem griču s številnimi rekreativnimi potmi kraljuje nad zgodovinskim delom mesta. Slikovita zelena nabrežja reke Ljubljanice, ki teče skozi center mesta, je uredil arhitekt Jože Plečnik. Ena od posebnosti Ljubljane je tudi 34 kilometrov dolga Pot spominov in tovarištva, ki obdaja mesto tam, kjer ga je v času druge svetovne vojne obkrožala vojaška zapora z bodečo žico.

        

Več informacij: Sandra Stermšek, vodja komuniciranja
T: +386 1 589 85 64, +386 51/658 714
E: sandra.stermsek@spiritslovenia.si