15.6.2015 16:12

Na Expu se predstavljata Osrednja Slovenija in Ljubljana

Ljubljana, 15. junija - Od danes pa do konca junija bosta v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu izpostavljeni osrednjeslovenska regija in Ljubljana. Ljubljana se bo kot zelena prestolnica Evrope 2016 med drugim predstavila s svojo zeleno identiteto in trajnostno usmeritvijo, so sporočili iz agencije Spirit Slovenija.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Obiskovalci svetovne razstave bodo v prihodnjih dveh tednih na kuharskih šovih priznanih kuharskih mojstrov odkrivali okuse Ljubljane in Osrednje Slovenije. Predstavitev bodo popestrile ustvarjalne delavnice, nagradne igre, obiskovalce bosta animirala ljubljanski zmajček in planšar iz pastirskega naselja na Veliki Planini, pojasnjujejo v Spiritu.

S steklenicami muzejske vode Mestnega muzeja Ljubljana bodo med drugim opozorili na neenakomerno porazdelitev pitne vode v državah in hkrati dejstvo, da je Slovenija ena od redkih držav, ki ima bogato zalogo kakovostne pitne vode. Večerni del bo glasbeno obarvan.

Ljubljana in Osrednja Slovenija sta v zadnjih letih doživeli razcvet kulinaričnega dogajanja. Poudarek predstavitve regije bo zato na aktualni lokalni kulinariki, ki jo najbolj zaznamuje obujanje tradicionalnih jedi na nove in sodobne načine, pojasnjujejo v Spiritu.

Priznani kuharski mojstri Igor Jagodic (Restavracija Strelec), Janez Bratovž (JB), Primož Repnik (Gostilna Repnik), Slavko Žagar (Skaručna), Luka Košir (Gostilna Grič), Damjan Fink (Gostilna na gradu) in Janja Štrumbelj (Le-potica) bodo v živo pripravljali jedi iz projektov Okusi Ljubljane in Okusi Kamnika.

Ljubljana je ob tem Zelena prestolnica Evrope 2016 ter prejemnica nagrade Tourism For Tomorrow 2015. Prestolnica Slovenije je mesto z zeleno dušo, ki ga odlikuje visoka okoljska zavest in je vse do danes uspelo ohraniti zeleno podobo, izpostavljajo v predstavitvi.

Na Expu se predstavitve slovenskih regij izmenjujejo na vsakih 14 dni. Na svetovni razstavi se bo v slovenskem paviljonu predstavilo deset od skupno 12 regij; udeležbi sta se namreč odpovedali spodnjeposavska in koroška regija. Osrednja tema letošnje svetovne razstave je hrana.