13.6.2015 9:19

Potencial za globalne investitorje je doma v Sloveniji - startupi se predstavijo na Expo Milano 2015

Milano, 13. junija - Osem mednarodnih ekip, ki so se tri mesece kalile v Pospeševalniku ABC (Acceleration Business City) v Ljubljani, in številni drugi startupi in mlada podjetja iz Slovenije se je v okviru STARTUP DNEVA predstavilo na zunanjem odru slovenskega paviljona na dogodku EXPO v Milanu. Dan je bil dinamično zasnovan, poln pozitivne energije, prebojnih zgodb malih in velikih podjetji, multinacionalk ter investitorjev, kot vrhunec dneva pa je potekal Impro Pitch - predstavitve startup podjetij. To je tudi priložnost, da širša mednarodna javnost spozna in ovrednoti inovacijski potencial slovenskega prostora.

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon, predstavitev solin.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Podjetniški pospeševalnik ABC, ki je s svojim delom začel konec marca 2015 v kreativno prenovljenih prostorih BTC City, je v intenzivnem trimesečnem programu "Smart Cities", osmim start-upom s pomočjo mentorjev, predavateljev in investitorjev omogočil, da so izboljšali svoje poslovne modele, jih prilagodili povpraševanju in se pripravili na prodor na globalni trg. Rešitve mladih podjetij so usmerjene na izboljševanje kakovosti bivanja npr. s področja racionalnejše porabe vode in ravnanja z odpadki ter zmanjševanja količin zavržene hrane, kar je povezano tudi z glavno temo svetovne razstave - hrana ter posredno tudi varovanjem okolja.

Slovenski inovacijski eko-sistem se s projekti, kot je Pospešvalnik ABC, še dodatno krepi in postaja mednarodno prepoznavnejši in tudi privlačnejši za tuje investitorje. Samo v letu 2014 so na primer slovenski startupi zbrali 60 mio USD investicij, kar je več, kot prej v devetih letih skupaj. To je zgovoren znak, da se trg prebuja, da se podjetniški duh krepi in da ideje postajajo ves bolj učinkovite poslovne rešitve.

O priložnostih in o konkretnih aktivnostih, ki zaznamujejo aktualno slovensko poslovno okolje, so danes na okrogli mizi z naslovom "Mix in the City" spregovorili gostje iz družb BTC, ABC in IBM. Investitor Julien Coustaury in uspešna podjetnica Tjaša Dornik sta predstavila, kaj so ključno, ko se investitor odloča, v koga investirati in kaj izzivi podjetnika, ki je investicijo pripravljen sprejeti.

Za glasbeno popestritev dogodka skrbijo zasedba Pushluschtae, acapella group in Rok Terkaj, rapper, ter live DJ-program radia Aktual.

Dogodek v Milanu je nekakšna "generalke" za startup podjetja iz ABC, ki se bodo 24. junija 2015 v Ljubljani na zaprtem dogodku "Demo Day" predstavila mednarodnim investitorjem. Kolikšne bodo dejanske investicije, ki jih bo osem startupov uspelo pritegniti, pa bo znano kasneje, ko se bodo prvi interesi prevesili v pogajanja in nato v pogodbene dogovore.
        

Več informacij: Sandra Stermšek, vodja komuniciranja
T: +386 1 589 85 64, +386 51/658 714
E: sandra.stermsek@spiritslovenia.si