11.6.2015 17:12

Slovenija se na Expo predstavlja kot pohodniška in kolesarska destinacija

Milano, 11. junija - Slovenija se na svetovni razstavi Expo Milano 2015 predstavlja z lastnim paviljonom ter sloganom I feel Slovenia.Green.Active.Healthy. Zeleno okolje v Sloveniji ponuja veliko priložnosti za aktivne počitnice in preživljanje prostega časa v vseh letnih časih, poleg tega je slovensko površje zelo raznoliko in sega od Alp do Mediteranskega morja. Zdrav življenjski slog vključuje poleg zdrave hrane, ki je tema letošnje svetovne razstave Expo Milano 2015, tudi aktivno preživljanje prostega časa.

Milano.
Foto: Spirit Slovenija

Milano.
Foto: Spirit Slovenija

Milano.
Foto: Spirit Slovenija

Milano.
Foto: Spirit Slovenija

Milano.
Foto: Spirit Slovenija

"Active" Slovenija ima tudi "Active" ambasadorja na Expo, svetovno znanega nogometnega vratarja, Samirja Handanovića. Pohodništvo in kolesarjenje sta priljubljen način odkrivanja raznolikosti slovenske pokrajine, tudi v okviru uveljavljenih mednarodnih kolesarskih in pohodniških poti (Alpe Adria Trail, Trans Slovenia...). 10.000 km urejenih in označenih planinskih poti, 2.000 km urejenih, označenih tematskih poti ter 8.000 km kolesarskih poti vabi številne pohodnike in kolesarje tudi iz tujine. Slovenija je tudi destinacija za priprave vrhunskih športnikov in kot privlačno prizorišče množičnih športno-rekreativnih prireditev, saj poleg lepe narave ponuja tudi infrastrukturo in znanje. Ni presenetljivo dejstvo, da se Slovenija uvršča med najuspešnejše države na svetu po številu medalj na prebivalca tako na zimskih kot na poletnih olimpijskih igrah.

Danes poteka na slovenskem paviljonu v Milanu predstavitev dveh pomembnih slovenskih turističnih produktov - pohodništva in kolesarjenja.

Pohodništvo
Planinstvo je najbolj množična oblika rekreacije v Sloveniji, saj visokogorje alpskega sveta ter hribovja in gričevja prekrivajo skupaj kar 70% površine države. V Sloveniji je urejen sistem standardiziranja specializacije namestitvenih obratov (hoteli, penzioni, apartmaji..) za pohodništvo. Preko Slovenije tudi potekajo nekatere že uveljavljene mednarodne pohodniške poti: Slovenska planinska pot - najstarejša evropska pešpot, Via Alpina - poteka od Monaca do Slovenije preko Alp, Alpe Adria Trail - Avstrija, Slovenija, Italija, E 6, E7 - letos 40 let od nastanka ...

Alpe Adria Trail je mednarodna pot treh različnih geografskih področij (ledeniki, visokogorja, morje), treh kultur, treh različnih tipov kulinarike... Poteka od najvišjega vrha Avstrije Grossglockner preko soške doline do morja pri Trstu. Ponuja izjemne razglede na raznoliko pokrajino: alpske doline, jezera, reke, alpske pašnike, morje ter tudi vinorodna območja Brd. Pohodniki lahko izbirajo med 43 dnevnimi etapami, ki so dolge približno 15 km oz. 5-7 ur hoje.

Predstavitev alpinističnih in avanturističnih legend Slovenije na Expo
Pohodništvo se je v Sloveniji razvilo tudi v alpinizem. Mnogi slovenski alpinisti so "Active" ambasadorji Slovenije in dosegajo v svetovnem merilu vrhunske rezultate. Danes poteka na slovenskem paviljonu predstavitev dosežkov slovenskega alpinizma in pogovor z znanimi slovenskimi alpinisti: Viki Grošelj, Mark Prezelj, Silvo Karo, Matevž Lenarčič. Mark Prezelj je dobitnik treh zlatih cepinov (Piolet d'Or), kar do zdaj ni uspelo še nikomur drugemu. Matevž Lenarčič, ki je dvakrat preletel svet z ultralahkim letalom, tudi na področju Himalaje, je prejemnik prestižne nagrade v Parizu za najboljšega pilota leta 2013. Silvo Karo je med drugim znan tudi po uspešnih alpinističnih odpravah, ki jih je opravil v gorah Patagonije. Njegov esej o granitnih velikanih Patagonije je bil objavljen v knjigi National Geographic. Mnogi slovenski alpinisti sodelujejo tudi v humanitarnih akcijah; Viki Grošelj je doživel in preživel letošnji potres v Nepalu ter ob tem poskušal pomagati prizadetim prebivalcem.

Opis alpinistov

Kolesarjenje
Izredno razgibano površje omogoča v Sloveniji kolesarjenje predvsem z gorskimi kolesi, treking cestni kolesarji najdejo svojo priložnost v gričevnatih predelih Istre, Krasa, Pomurja, Dolenjske, Posavja, željni adrenalina pa lahko obiščejo kolesarske parke. V Sloveniji je urejen sistem standariziranja specializacije namestitvenih obratov (hoteli, penzioni, apartmaji..) tudi za kolesarjenje. Znane daljinske kolesarske poti v Sloveniji so: Dravska kolesarska pot (Avstrija, Slovenija, Hrvaška), okrog Karavank (Avstrija, Slovenija), Trans Slovenia 1 in 2, Parenzana.

        

Več informacij: Sandra Stermšek, vodja komuniciranja
T: +386 1 589 85 64, +386 51/658 714
E: sandra.stermsek@spiritslovenia.si