2.6.2015 10:00

Cerar za STA: Koncept predstavitve na Expu sproti dograjujemo

pogovarjala se je Martina Gojkošek

Ljubljana, 2. junija - Slovenija se na svetovni razstavi Expo 2015 v Milanu predstavlja kot zelena destinacija, usmerjena v trajnostni razvoj. Premier Miro Cerar je bil v pogovoru za STA do koncepta predstavitve nekoliko kritičen, a je po njegovih besedah do glavnega obiska v poletnih mesecih mogoče še marsikaj izboljšati. Pohvalil je slovenski paviljon in zagnano ekipo.

Ljubljana.
Predsednik vlade Miro Cerar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Expo prvič poteka tako blizu Slovenije in v tem smislu gre za enkraten dogodek, ki ga lahko v največji možni meri izkoristimo za promocijo Slovenije tako v gospodarskem kot kulturnem smislu, je v ponedeljkovem pogovoru dejal Cerar. Eden od osnovnih ciljev nastopa na Expu je povečanje prepoznavnosti države.

"Slovenski paviljon je postavljen na izjemno dobri lokaciji in je odličen primer sodobne arhitekture in trajnostne gradnje. Njegova konstrukcija kaže, da smo Slovenci sposobni narediti res izjemne zgradbe," je dejal premier.

Poseben poudarek je na lesu, kar jasno ponazarja slovensko bogastvo z gozdovi in lesom. To se ujema s strateškimi usmeritvami države. "Naša vlada si intenzivno prizadeva, da bo v prihodnjih mesecih in letih znova začela postavljati na noge lesno industrijo, ki smo jo v Sloveniji tako grdo razvrednotili in obubožali," je poudaril Cerar.

Slovenija v svojem paviljonu izpostavlja pet interaktivno predstavljenih zgodb - soline, čebele, pohodništvo in kolesarjenje, mineralne in termalne vode ter merjenje črnega ogljika. S tem se predstavlja kot zelena turistična destinacija, usmerjena v trajnostni razvoj.

"Slovenija se ne more vedno postavljati ob bok velikim sistemom na področju industrije. Je pa lahko zgled celemu svetu, kako želi in bo v bodoče ravnala s svojimi naravnimi viri, kako bo v skladu s svojim sloganom - zelena, aktivna in zdrava - živela še bolj kot danes," je poudaril premier.

Cerar je do koncepta slovenske predstavitve na Expu nekoliko kritičen. "Izpostavljenih pet vsebin je zelo pomembnih, opozarjajo na zdravje in varstvo okolja, niso pa to vsebine, ki bi same po sebi promovirale tudi naše gospodarstvo, našo izjemno inovativnost in v večji meri tudi naša naravna bogastva. Tu vidim pomanjkljivost," je dejal.

Koncept slovenske predstavitve je bil zastavljen leta 2010 in se je nato skozi pretekla leta nadgrajeval, Cerarjeva vlada pa ga je podedovala praktično povsem na koncu. "Če bi naša vlada danes postavljala ta koncept, bi ga verjetno v določenih smereh dogradila. Prepoznavnost Slovenije kot zdrave, z naravnimi bogastvi bogate države je zagotovo prava dimenzija. Ni pa edina in dodatne so bile morda nekoliko spregledane," je pojasnil premier.

Cerar je sicer kot pomembno izpostavil, da je njegova vlada zagotovila sredstva za postavitev zgradbe in vzpostavitev predstavitvenega prostora z vso okolico. To je terjalo precej napora, saj je ob prevzemu funkcije kazalo, da sredstev ni dovolj. Sedaj pa dnevno spremljajo dogajanje in delajo tudi na tem, da se predstavitev sproti dograjuje in bogati s promocijo podjetij, turizma, kulturnih znamenitosti, kulturne dediščine - vsem, kar privabi ljudi v Slovenijo.

Cerar je sicer izpostavil velik trud ekipe, ki v Milanu skrbi za slovenski paviljon in dogajanje v njem. "Glavni obisk Expa je pričakovati v poletnih mesecih - julija, avgusta, deloma tudi septembra. Do takrat je še nekaj možnosti, da izboljšamo našo ponudbo. Menim, da bomo v danih razmerah to priložnost maksimalno izkoristili," je dejal.

Slovenija se v Milanu predstavlja celemu svetu, še posebej pa Italiji. Ta je pomembna gospodarska sila, naša druga najpomembnejša trgovinska partnerica, tretja glede na tuje neposredne investicije in prva po obisku tujih turistov pri nas. "Prepričan sem, da lahko Expo pripelje do intenziviranja gospodarskega sodelovanja z Italijo in svetom. Na svetovni razstavi so zastopane vse celine, kar je izjemno pomembno za krepitev našega izvoza," je poudaril premier.

V času svetovne razstave so okrepljene tudi nekatere transportne potniške povezave med Slovenijo in razstavnim prostorom v Milanu. "Tako lahko bližino svetovne razstave izkoristimo tako, da turiste, ki bodo obiskali Expo pripeljemo še k nam," je menil Cerar.

Uspeh na Expu pa bo po besedah premiera v veliki meri odvisen tudi od tega, kako bodo k nastopu na svetovni razstavi pristopili partnerji - podjetja, regije in drugi. "V Sloveniji moramo začeti še intenzivneje presegati mentaliteto, po kateri naj bi država poskrbela za vse. Nastopil je čas, da podjetniki, kulturniki, pravzaprav vsi državljani spoznajo, da so v prvi vrsti odgovorni sami zase," je dejal.

Odgovornost vlade za razvoj gospodarstva, financ, kulture, znanosti in drugih področij je nepogrešljiva in tega se po besedah Cerarja tudi zavedajo. "A brez zasebne iniciative, brez idej, inovativnosti, poguma, tudi drznosti posameznikov, organizacij, zavodov in podjetij enostavno ne gre. Preseneča me, ko v nekaterih delih Slovenije, na primer v nekaterih regijah, tarnajo, da niso mogli zbrati 20.000 evrov za nastop na Expu in razmišljajo, da bi jim morala pomagati država. To so zneski, ki jih lahko zbere vsaka sposobna občina, če ne drugače, s posojilom, če gre za tako pomembno stvar," je poudaril premier.

Vlada se zaveda svoje odgovornosti do socialno ogroženih skupin, kot so invalidi, bolniki in najrevnejši. Zanje mora država poskrbeti s socialno mrežo. "Pri vseh sposobnih podjetjih, kulturnikih, občinah, regijah in drugih pa brez vizije in brez ideje ne bo ničesar. Najlažje, najbolje in najhitreje se pomaga tam, kjer je nek korak že narejen. Vedno pa bom kritičen do tistih, ki bodo sedeli doma, zrli proti državi in se pritoževali, kako zanje nihče ničesar ne naredi," je dejal Cerar.

Premier se bo na Expu v Milanu mudil 19. junija, ko bo tam potekal tako imenovani nacionalni dan Slovenije. S svojim obiskom želi, kot je poudaril, izkazati podporo in hvaležnost ekipi, ki skrbi za promocijo naše države, ter se seznaniti z ljudmi in potekom dogajanja. "Veselim se tudi videti ta lep objekt v praksi," je povedal o našem paviljonu.

Osebno si želi dobiti tudi nekaj več informacij o možnostih izboljšav naše predstavitve. Hkrati pa se veseli dneva, ko bo naša država izpostavljena pred tujci, najverjetneje se bo srečal tudi s predstavniki drugih držav. "Z veseljem bom tudi sam po najboljših močeh promoviral Slovenijo," je zagotovil.