15.5.2015 17:08

Čustveno popotovanje skozi Okuse Krasa: slovenska kulinarika in tipični proizvodi s tržaškega in goriškega Krasa in morja

Milano, 15. maja - Slovensko Deželno Gospodarsko združenje (SDGZ) iz Trsta prireja v sodelovanju s Kmečko Zvezo in SPIRIT Slovenija v Slovenskem paviljonu v okviru dneva slovenske narodne skupnosti v Italiji, v organizaciji Slovenske kulturno gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij, predstavitev kraških vinskih in kulinaričnih odličnosti ter pobude Okusi Krasa.

null
null
null
null

Dan slovenske narodne skupnosti v Italiji bodo v okviru predstavitve Obalno - kraške regije sooblikovali slovenski gostinci, vinarji in peki pod okriljem SDGZ, svoj del programa pa bodo izpeljali tudi dekliška vokalna skupina Bodeča Neža, glasbeni bend BK Evolution, Tržaška folklorna skupina Stu ledi ter navijaška skupina Cheerdance Millenium.

Dogodek predstavlja pomembno navezo med matico in zamejstvom, ko se preko predstavitve enogastronomske dediščine našega skupnega, brezmejnega Krasa predstavljamo svetu na Expoju, katerega vezna nit je prav hrana.

S takimi pobudami pripomoremo k vrednotenju tipičnih proizvodov kulinarike in tradicije ter večanju prepoznavnosti našega prostora, tudi kot privlačne turistične destinacije. Slovenska identiteta se torej ohranja tudi skozi obdelovanje zemlje, pridelovanje tipičnih proizvodov, ki omogočajo razvoj pristne kraške kulinarike.

Nenazadnje naj poudarimo, da imata Slovensko deželno gospodarsko združenje in Kmečka zveza nenadomestljivo vlogo pri premoščanju ovir in predstavljata pravi most pri čezmejnem delovanju in povezovanju gospodarstva in kmetijstva v skupnem čezmejnem prostoru ter nudita slovenskim in italijanskim podjetjem informacije ter vso potrebno podporo pri vstopu na sosednji trg in čezmejnem delovanju.

15. maja 2015 bomo torej predstavili kraško enogastronomsko ponudbo s show cooking dogodkom in vodeno degustacijo, namenjeno medijem na državni ravni in kulinaričnim blogerjem ter visokim predstavnikom slovenske vlade in diplomacije. V VIP Room prostorih slovenskega paviljona pa bo od 14.00 do 16.00 vodena degustacija vin v kombinaciji s tipičnimi kraškimi jedmi s katerimi bodo obiskovalci doživeli kraške okuse v spoznavanju pristnosti kraških ljudi. Degustacijo bo vodila Aurora Endrici, izvedenka za vina in predavateljica pri organizaciji Slow Food.

Prepričani smo, da meje ne obstajajo več. Kar je pomembno, je identiteta teritorija in nam, slovenski narodni skupnosti v Italiji, je uspelo ohraniti svojo identiteto, ki je zmes zgodovine, srečanj in povezav med Italijo in Slovenijo. O tem priča naša enogastronomska kultura. Predstavljamo zelo majhno ozemlje, kjer se srečata Slovenija in Italija: kamniti Kras, ki sega do Jadranskega morja. Sebe vendar dojemamo kot pomemben del mozaika okusov, ki jih EXPO 2015 predstavlja svetu. Aurora Endrici bo goste vodila v tej čustveni zgodbi o naši identiteti in predstavila naše vinarje, gostince in peke.

Predstavila se bodo kraška vina, teran, vitovska, a tudi malvazija in refošk ter lokalni Prosekar, v kombinaciji z našimi tipičnimi jedmi. Gostje bodo lahko okusili "mini krasburgerje" z mesom, sirom in ajvarjem, frtaljin zavitek z dišavnicami, srdune iz Tržaškega zaliva s koromačem, ki diši po Krasu, bleke s petelinom (jed tradicionalnih praznikov), popečene kruhke z našim oljčnim oljem, divji losos iz doline Glinščice, rožmarinovo pogačo in orehove kolačke.

Gostinci so izbrali preproste jedi, ki jih lahko pripravijo izven svojih kuhinj. Kdor jih bo hotel pobliže spoznati, bo odkril prostor okusov, vonjav in spomina, v neokrnjenem okolju, ki je še sposobno govoriti o duhu Krasa. Vendar ne smemo pozabiti na show cooking dogodek, ki spet predstavlja mali svet okusov. Predstavila se bosta dva tipična recepta: fanclji z dušo, preprosta jed iz mešanice moke - ta je bila vedno temelj naše kuhinje - obogateno z majhnim srdunom iz Tržaškega zaliva. Kras ni le pusta zemlja, temveč tudi morje. Njoki s slivami so pomembna zapuščina naše srednjeevropske biti. Obe jedi označuje struktura, ki je po svoje simbolična: v notranjosti skrivata drugačen in dragocen okus, ki osrečuje čute. Verjamemo, da vpogled v male stvari vedno nudi prijetna presenečenja.

        
Gostinci:
Kavarna Vatta
Hotel & Restaurant Pahor
Pekarna slaščičarna Bukavec
Pekarna slaščičarna Čok
Gostilna Guštin

        
Vinarji:
Bole
Castello di Rubbia
Gabi wines - Cernigoi
Grgič
Kocjančič

        
Dogodek realiziran s podporo:
Trgovinska Zbornica Trst
Pokrajina Trst
Avtonomna dežela Furlanija Julijska krajina
Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma