7.5.2015 14:35

Slovenija zadovoljna s prvo EU delegacijo na Expu

Milano, 7. maja - V Milanu se je te dni mudila prva od sedmih gospodarskih delegacij, ki jih v okviru svetovne razstave Expo v Milanu pripravlja EU. Delegacija se je osredotočila na sredozemske države in Turčijo, Slovenija pa je, glede na prvi vtis, z njo zadovoljna.

Italija, Milano.
Odprtje svetovne razstave Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Evropske "misije za rast", ki je bila posvečena predvsem področju kmetijstva in prehrambene industrije, se je udeležilo več kot 500 podjetij iz več kot 20 držav. Iz Slovenije so se v Milanu ta dva dneva mudili predstavniki petih podjetij in javne agencije Spirit.

Podjetja so svoje profile in tudi ambicije predhodno predstavila v posebni platformi. Na podlagi njihovih pričakovanj in želja so bili organizirani sestanki s potencialnimi poslovnimi partnerji, je za STA pojasnil vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije v Spiritu Matej Skočir.

Slovenska podjetja so imela tako v okviru delegacije v povprečju od pet do osem sestankov.

Skočir pri tem opozarja, da gre šele za prvo, spoznavno srečanje, na katerem podjetja izmenjajo informacije in predstavijo svoje želje in ambicije. "V prvem trenutku lahko to delegacijo ocenimo kot pozitivno, je pa to šele začetna točka, na osnovi katere morajo podjetja graditi naprej," je dejal.

V Milanu so se te dni iz Slovenije mudili predstavniki podjetij Siol, Semenarna, P.B.S., Pekarna Pečjak in Algamteknol. Tri podjetja (Topp, Proteum, Muco) so se na delegacijo prijavila, a v Milano niso odpotovala. Kontaktne s podjetji, s katerimi naj bi izvedla sestanke, bodo namreč vzpostavila kar preko elektronske pošte.

Delegacija je bila prva v vrsti sedmih, ki jih v okviru Expa 2015 v Milanu pripravlja EU. Že v začetku junija bo sledila delegacija, osredotočena na sodelovanje s Kitajsko, in Skočir javno povabilo za sodelovanje slovenskih podjetij napoveduje kmalu.

V istem mesecu se bo odvila še delegacija, ki bo osredotočena na Latinsko Ameriko, julija bo sledila Japonska, septembra Podsaharska Afrika in države Aseana ter oktobra Kanada.

Svetovno razstavo Expo v Milanu so odprli 1. maja in bo trajala do 31. oktobra. Na njej se predstavlja več kot 140 držav, med njimi z lastnim paviljonom tudi Slovenija.

"Verjamem, da bo Expo v Milanu prelomnica, ko bomo še bolj razumeli, da je samo internacionalizacija gospodarstva možnost za to, da se bo država lahko še naprej razvijala in rasla," je ob odprtju paviljona prejšnji teden izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.