6.5.2015 15:05

V gospodarski delegaciji EU na Expu te dni tudi slovenska podjetja

Ljubljana/Milano, 6. maja - V okviru svetovne razstave Expo 2015 v Milanu se danes odvija prva od sedmih tako imenovanih gospodarskih delegacij EU. Osredotoča se na mediteranske države in Turčijo ter na področje kmetijstva in prehrambene industrije. Med okoli 500 sodelujočimi podjetji je tudi osem slovenskih.

Italija, Milano.
Odprtje svetovne razstave Expo Milano 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo Milano 2015.
Drevo življenja.
Foto: Xinhua/STA

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V Milanu danes in jutri poteka prva od sedmih evropskih "misij za rast", posvečena Mediteranu in Turčiji ter prehrambeni industriji. Udeležuje se je okoli 500 podjetij, ki imajo predvidenih več kot 1000 poslovnih srečanj, je za STA povedal vodja sektorja za internacionalizacijo in tuje neposredne investicije v Spiritu Matej Skočir.

V delegaciji je tudi 11 slovenskih delegatov, ki predstavljajo pet slovenskih podjetij. Na dogodek so se sicer prijavila še tri slovenska podjetja, katerih predstavniki pa niso odpotovali na Expo, ampak bodo poslovne stike navezovali na daljavo - prek telefona, videokonference ali kako drugače.

V okviru dvodnevnega dogodka bo sicer organizirana konferenca na temo industrijskega in regulativnega sodelovanja med EU in vključenimi partnerskimi državami, sledila pa bodo dvostranska srečanja med podjetji, združenji, raziskovalnimi instituti in organizacijami, povezanimi z industrijo, iz držav EU, mediteranskih držav in Turčije.

Dogodek je namenjen predvsem krepitvi gospodarskega sodelovanja ter srečanjem in poslovnim razgovorom med evropskimi, mediteranskimi in turškimi podjetji in institucijami, ki iščejo nove priložnosti, želijo najti nove potencialne partnerje ter širiti svoje poslovanje v Italiji, drugih državah EU in Turčiji.

Junija sicer EU pripravlja še gospodarski delegaciji, ki se bosta osredotočali na Kitajsko in Latinsko Ameriko, julija bo sledila Japonska, septembra Podsaharska Afrika in države Aseana ter oktobra Kanada.

Svetovno razstavo Expo v Milanu so odprli 1. maja in bo trajala do 31. oktobra. Na njej se predstavlja več kot 140 držav, med njimi z lastnim paviljonom tudi Slovenija.

"Verjamem, da bo Expo v Milanu prelomnica, ko bomo še bolj razumeli, da je samo internacionalizacija gospodarstva možnost za to, da se bo država lahko še naprej razvijala in rasla," je ob odprtju paviljona prejšnji teden izpostavil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.