6.5.2015 8:39

Regija Istra in Kras na Expo Milano 2015

Milano, 6. maja - Predstavitev Slovenije na Expo Milano 2015 s samostojnim paviljonom bo obogatena s pestrim programom v celotnem obdobju trajanja svetovne razstave. Slovenski Nacionalni dan bo organiziran 19.6.2015, pričakuje se tudi obisk predsednika Vlade na slovenskem paviljonu. Poleg gospodarskega dela, v okviru katerega bodo organizirana številna poslovna srečanja in poslovne delegacije, se bo na odru, zaslonih in na informacijskih pultih predstavilo tudi skupno deset regij Slovenije, vsaka bo imela na voljo dva tedna za predstavitev. To, da se Slovenija predstavlja na Expo s programom, ki ga sooblikuje skupaj z regijami, je praksa, za katero so se odločile tudi nekatere druge države na Expo.

null
null

Italija, Milano.
Svetovna razstava Expo 2015.
Slovenski paviljon.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot prva se od 1. maja do 15. maja v Milanu svetovni javnosti predstavlja regija Istra in Kras, za katero je nastop na Expo še posebej pomemben zaradi lege ob meji z Italijo. Expo pa ni le priložnost za krepitev že obstoječih gospodarskih, kulturnih, turističnih, manjšinskih in ostalih povezav, temveč tudi za nove odnose in sodelovanje z Italijo in svetom.

Regija Istra in Kras se tako kot ostale slovenske regije v Milanu predstavlja s pestrim kulturnim, turističnim in kulinaričnim programom. V okviru Expo bo s kuharskimi šovi, pod taktirko Tomaža Bevčiča iz restavracije Rizibizi, predstavljena lokalna gastronomska ponudba in zdrav način prehranjevanja, pri čemer bo poseben poudarek namenjen tipičnim sortam vina s tega območja. Gastronomski produkti Istre in Krasa bodo obiskovalcem Expo približani skozi delavnice, ki jih bo izvajala Belajeva domačija ter s posebno razstavo fotografij. Solinarska družina, ki je odprla program regije, obiskovalcem slovenskega paviljona v prepoznavnih solinarskih oblačilih in s tradicionalnimi pripomočki predstavlja, kako se prideluje sol. Regija bo poleg žive kulturne dediščine in tradicije, ki jo bodo popestrili tudi nastopi folklorne skupine Kraški šopek, delavnice obdelovanja kamna v sodelovanju z Višjo strokovno šolo Srečka Kosovela ter podjetja Marmor, Sežana d.d., predstavila tudi številne priložnosti za aktiven oddih - pohodništvo, kolesarjenje, plezanje, jamarstvo in jahanje plemenitih lipicancev v Lipici. V okviru regijske predstavitve bo 15.5. posebna pozornost namenjena tudi Slovencem v zamejstvu. Cilj nastopa regije Istra in Kras na Expo je predvsem privabiti čim več novih obiskovalcev.

Obiskati Slovenijo pomeni spoznati Evropo v malem. Slovenija na lahko obvladljivih razdaljah združuje Alpe, Mediteran, Panonsko nižino in Kras; dostop do različnih pokrajin je hiter, saj je v Sloveniji vse blizu. Bogata kulturna dediščina Slovenije je rezultat mešanja severnih in južnih ter vzhodnih in zahodnih vplivov.

SLOVENSKA ISTRA
Posebnost slovenske obale je krajinski park, del katerega so tudi najsevernejše še delujoče tradicionalne soline celotnega Mediterana. Tu je sol, ki velja za eno najboljših na svetu, pridelana na tradicionalen način in ima zato visoko vsebnost ohranjenih mineralov ter je naravno bela. Slovenske soline so tudi del stalne razstave v slovenskem paviljonu na Expo. Z ulic in trgov slikovitih mediteranskih mest vodijo poti do naravnih in kulturnih posebnosti obale in bližnjih gričev Istre, kjer v zaledju vabijo trdožive oljke in trte.

NA KRASU
Slovenija premore 10 tisoč podzemnih jam Krasa. Pokrajino polno naravnih posebnosti pod površjem zemlje odlikuje najbolj obiskana kraška jama v Evropi - Postojnska jama z več kot 36 milijoni obiskovalcev, Škocjanske jame pa so vpisane na seznam svetovne dediščine Unesca. Tu se tudi pasejo lipicanci iz najstarejše evropske kobilarne.


Več informacij: Sandra Stermšek, vodja komuniciranja
T: +386 1 589 85 64, +386 51/658 714
E: sandra.stermsek@spiritslovenia.si