17.4.2015 17:35

Nagrada I feel Slovenia: predstavitev na Expo Milano

Ljubljana, 17. aprila - Na Ljubljanskem tednu mode se je poleg najboljših slovenskih kreatorjev predstavljala tudi nacionalna znamka I feel Slovenia. Urad vlade za komuniciranje, ki je skrbnik znamke I feel Slovenia, je sicer v sodelovanju z organizatorji predstavil uniforme, ki jih bo nosilo osebje slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo Milano 2015 (1. maj - 31. oktober 2015).

Ljubljana.
S svojo kolekcijo se bo na Expo Milano 2015 predstavila Maja Leskovšek.
Foto: Damjan Končar/UKOM

Ljubljanski teden mode in predstavitev Slovenije na svetovni razstavi v Milanu pa sta povezana še z eno zgodbo: najboljšemu študentu, ki se je predstavil na študentski modni reviji Ljubljanskega tedna mode, bodo na Uradu za komuniciranje za nagrado omogočili predstavitev njegove kolekcije na slovenskem paviljonu na Expo v Milanu, ki je svetovna prestolnica mode.

V sedemčlanski komisiji pri izboru najboljših del študentov je sodelovala tudi mag. Nataša Bušljeta, vodja oddelka za promocijo in komunikacijske projekte v Uradu za komuniciranje. Komisija je odločila, da se bo s svojo kolekcijo na Expo Milano predstavila Maja Leskovšek s kolekcijo Prihodnost Zdaj//Future Now: The Future Overcomes Numbness: Distopični svet prihodnosti doživljamo skozi oči glavnega lika, dekleta z imenom Ru, za katerega je oblikovana predstavljena kolekcija. Iz svojega domišljijskega paralelnega sveta namreč prenaša ideje o teksturah in vizualnih senzacijah v svojo realnost. Obleče si široke silhuete, sestavljene iz kombinaciji različnih tekstur in barv, s katerimi se dobesedno dotika mimoidočih in jih provocira, da bi znova občutili.

In kako je nacionalna znamka povezana z modo? "I feel Slovenia je nacionalna znamka naše države. Je zrcalo tega, kar smo: prizadevni, kreativni, presegamo meje in ustvarjamo nove poti. Zato I feel Slovenia podpira slovenske modne ustvarjalce, ki govorijo vsak svojo zgodbo o nas in za nas. Pri izboru najboljših mladih oblikovalcev smo se odločilo sodelovati, ker podpiramo kreativnost mladih in z nagrado, ki jo podarjamo, omogočamo, da prestopi meje," smo prepričani v Uradu za komuniciranje.

        
Prihodnost Zdaj// Future Now: The Future Overcomes Numbness

Predstavljena kolekcija je del magistrskega projekta, ki temelji na raziskovanju oblikovalske fikcije kot metode za razvoj koncepta pri oblikovanju kolekcije oblačil.

Pomen oblikovalske fikcije je, da osvobodi oblikovanje izpod nareka industrije, zahtev trga, ekonomskih in političnih razmer ter trenutnih tehnološki zmožnosti. Oblikovalska fikcija usmerja razmišljanje k novim problemom in vprašanjem, h kritičnem ovrednotenju družbenih razmer in k provokativnemu oblikovanju.

Vzpostavlja idejo novih paralelnih svetov - svetov, "ki bi lahko obstajali" in oblikuje zanje.

Avtorski koncept predstavlja distopično idejo prihodnosti, kjer pospešen razvoj tehnologije vodi v fizično in emocionalno otopelost populacije. Kolekcija poskuša ponovno izzvati občutja gledalca.

        
Osebni podatki

Maja Leskovšek, roj. 1990 v Celju, sem obiskovala Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani (SŠOF) in se nato vpisala na Narovoslovnotehniško fakulteto Univerze v Ljubljani, smer Oblikovanje tekstilij in oblačil, kjer sem diplomirala leta 2013. Po diplomi sem opravljala trimesečno pripravništvo v Londonu pri oblikovalcu Michael van der Ham-u, kjer sem sodelovala pri pripravi kolekcije pomlad/poletje 2014. Jeseni 2014 sem se vpisala na Bolonjski magistrski študij na Naravoslovnotehnični fakulteti. Del študija sem opravila na Designskolen Kolding na Danskem. Od jeseni 2014 sem članica podmladka kolektiva Squat, Young@Squat, v okviru katerega se redno predstavljam na tednih mode doma in v tujini.