2.4.2015 12:51

Vlada si od Expa v Milanu veliko obeta

Ljubljana, 2. aprila - Svetovna razstava Expo v Milanu je zaradi bližine "strahovita priložnost" za Slovenijo, pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo Slovenija vse aktivnosti v zvezi z razstavo končala pravočasno. Od predvidenih petih milijonov evrov za ta namen je lani porabila skoraj milijon evrov.

Ljubljana.
Maketa slovenskega paviljona EXPO Milano 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Vlada se je danes seznanila s poročilom o slovenskih aktivnostih za svetovno razstavo, ki bo potekala med 1. majem in 31. oktobrom. Pred nekaj tedni si je dela v Milanu ogledal tudi Počivalšek, ki je bil, kot je dejal na novinarski konferenci po današnji seji vlade, pozitivno presenečen nad videnim pri izgradnji slovenskega paviljona. "Verjamem, da bomo dela končali pravočasno," je dejal.

Številne države, ki bodo sodelovale na Expu, se medtem pri izgradnji svojih razstavnih prostorov soočajo z zamudami in povsem mogoče je, da ob odprtju svetovne razstave vsi še ne bodo zgrajeni do konca. Sloveniji se glede na vladna zagotovila tega ni bati.

Počivalšek Expo v Milanu vidi kot veliko priložnost za Slovenijo, predvsem zaradi bližine Milana. Spomnil je, da je bil Expo nazadnje tako blizu Slovenije organiziran daljnega leta 1873 na Dunaju.

Na Expu letos pričakujejo 20 milijonov obiskovalcev in Slovenija namerava takšen obisk, tako Počivalšek, tudi izkoristiti. Na prireditvi se bosta predstavila slovensko gospodarstvo in kultura, predvidenih je veliko gospodarskih delegacij, kulturnih dogodkov in obiskov iz Slovenije, prav tako pa naj bi po ministrovih besedah veliko gospodarskih delegacij pripeljali tudi v Slovenijo.

"Verjamem, da bomo to priložnost dobro izkoristili," je poudaril in dodal, da je osnovni namen slovenske udeležbe na Expu v Milanu utrditi blagovno znamko Slovenije I feel Slovenia, narediti Slovenijo bolj prepoznavno za tuje neposredne naložbe in za turistična potovanja ter omogočiti slovenskim gospodarstvenikom stike s poslovnimi partnerji.