19.3.2015 14:42

Za nakup slovenskega Expo paviljona že 12 interesentov

Ljubljana, 19. marca - Slovenija je ena izmed 53 držav, ki se na svetovni razstavi Expo 2015 predstavljajo s samostojnim paviljonom. Gre za približno 800 kvadratnih metrov velik objekt, zgrajen pretežno iz naravnih materialov. Gre za tehnično zahteven objekt, zato ni presenetljivo, da je že zdaj željo po nakupu izrazilo 12 interesentov, od tega 11 slovenskih.

Italja, Milano.
Gradnja slovenskega paviljona na prizorišču svetovne razstave Expo 2015 v Milanu.
Foto: Spirit Slovenija

Kot pravijo na agenciji Spirit, je od sredine oktobra lani do konca februarja letos veljal javni poziv za izkaz nezavezujočega interesa za nakup paviljona. V prihodnjih mesecih pa bodo izpeljane tudi aktivnosti za prodajo, predvidoma preko javne dražbe.

Paviljon, ki so ga arhitekturno zasnovali v podjetju Sono arhitekti, postavila pa ga je družba Lumar, bo predstavljal Slovenijo na letošnji svetovni razstavi, ki bo med 1. majem in 31. oktobrom v Milanu.

Kot pravijo v Spiritu, se v eni največjih slovenskih lesenih monumentalnih zgradb odraža pomemben slovenski "know how" na področju lesne stroke. Slovenski paviljon se s pretežno uporabo lesa razlikuje od paviljonov držav, ki tradicionalno predstavljajo vodilne v leseni gradnji kot npr. Avstrija, Italija, Nemčija.

Ob tem je Sloveniji uspelo rezervirati in kljub drugačnim težnjam organizatorja tudi obdržati lokacijo S32, ki je na križišču dveh glavnih ulic prizorišča, kjer je predvideno osrednje družabno dogajanje svetovne razstave. Gre za približno 1900 kvadratnih metrov površin, od česar bo - kot omenjeno - 800 kvadratnih metrov odpadlo na paviljon, ostalo pa bo ozelenjeno oz. namenjeno različnim promocijskim aktivnostim Slovenije.