16.3.2015 12:39

Predstavitev slovenskega nastopa na Expo 2015 v Milanu in Planici

Ljubljana, 16. marca - Dober mesec dni pred odprtjem svetovne razstave Expo Milano 2015 bo potekala največja predstavitev slovenskega nastopa italijanski, slovenski in mednarodni javnosti. V središču Milana, v t.i. piramidi EXPO GATE, bo Slovenija 21. in 22. marca 2015 organizirala pester dvodnevni program in novinarsko konferenco, isti konec tedna pa bo nastop Slovenije - zelene, aktivne in zdrave države - na Expu predstavljen tudi v Planici.

Ljubljana.
Expo Milano 2015.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Svetovna razstava Expo Milano 2015 je izjemna priložnost za promocijo Slovenije. Predstavili se bomo kot zelena, aktivna in zdrava država. Projekt predstavitve je navdušil tudi italijanske organizatorje in so nas izbrali, da se kot le ena izmed držav že pred pričetkov Expo Milano 2015 predstavimo v okviru EXPO GATE. 21. in 22. marca smo tako pripravili bogat program s predstavitvijo nekaterih slovenskih regij. V dveh dneh si bodo sledili glasbeni in plesni nastopi, predstavitve slovenske kulinarike skozi zgodbe in priprava tipičnih slovenskih jedi ter še mnogo drugega.

Na prizorišču "Piramida EXPO GATE" (Via Luca Beltrami, Largo Cairoli) v Milanu bo v soboto, 21. 3. 2015 ob 11. uri organizirana tudi novinarska konferenca za italijanske in slovenske novinarje. Govorci, ki bodo predstavili vse v zvezi z EXPO in nastopom Slovenije na novinarski konferenci, bodo:
        

- predstavnik Expo Milano 2015,
- minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek,
- veleposlanik RS v Italiji Iztok Mirošič,
- generalna komisarka za nastop Slovenije na Expo Milano 2015 Jerneja Lampret,
- direktor predstavništva javne agencije SPIRIT v Milanu Gorazd Skrt.

        
Predstavitev v Planici

Dokaz, da slogan zelene, aktivne in zdrave Slovenije drži, je Planica. Na novi velikanki bo med 19. in 22. marcem potekal finale svetovnega pokala v smučarskih poletih, kamor bodo uprte oči slovenske in mednarodne javnosti.

Urad za komuniciranje RS, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter javna agencija SPIRIT Slovenija v sodelovanju z organizatorji poletov v Planici zato v četrtek, 19. 3. 2015, ob 14h v Hotelu Ramada Resort v Kranjski Gori organiziramo sprejem za novinarje, ki bodo spremljali polete. Nagovoril jih bo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Ravno športni novinarji so namreč lahko najboljši glasniki slovenskega sporočila na Expo: Zdrav življenjski slog vključuje poleg zdrave hrane tudi aktivno preživljanje prostega časa v naravi. Zeleno okolje v Sloveniji ponuja mnogo priložnosti za različne aktivnosti v vseh letnih časih.

Slovenija je hkrati odlična destinacija za priprave vrhunskih športnikov in privlačno prizorišče množičnih športno-rekreativnih prireditev, saj poleg lepe narave ponuja tudi infrastrukturo in znanje. To potrjuje dejstvo, da se Slovenija uvršča med najuspešnejše države na svetu po številu medalj na prebivalca tako na zimskih kot na poletnih olimpijskih igrah.

        
O slovenskem nastopu na svetovni razstavi Expo 2015

V okviru svetovne razstave Expo, ki bo od 1. maja do 31. oktobra 2015 potekala v Milanu, v Italiji, se bo med 144 državami predstavila tudi Slovenija, ki je ena izmed 53 držav, ki se bodo predstavile s samostojnim paviljonom.

Svetovno razstavo Expo bo obiskalo več kot 20 milijonov obiskovalcev, od tega vsak četrti Italijan. Osrednji namen svetovne razstave je obravnava določene teme, ki je v svetovnem merilu aktualna v času, ko ta poteka. Države skozi določeno temo izobražujejo javnost, predstavljajo načine, kako doseči potrebe civilizacije, predstavljajo napredek na enem ali več področjih človekovega udejstvovanja in javnost seznanjajo s smernicami za prihodnost. Osrednja tema Expo Milano 2015 je hrana, nosilni slogan pa: "Feeding the Planet, Energy for Life" oz. "Hrana za planet, energija za življenje".

Slovenija se bo na svetovni razstavi predstavila s sloganom "I feel Slovenia. Green. Active. Healthy." in petimi temami kot del stalne razstave v paviljonu: soline, čebele, termalne in mineralne vode, pohodništvo in kolesarjenje ter projekt merjenje črnega ogljika. Stalno razstavo bo pomembno dopolnjeval polletni spremljevalni program, ki ga bo Slovenija sooblikovala skupaj z regijami in ga obogatila z gospodarskimi vsebinami.

Več na voljo tudi na http://www.exposlovenia.si/.

Več informacij: Sandra Stermšek, vodja komuniciranja, T: 01 589 85 64, E: sandra.stermsek@spiritslovenia.si