3.2.2015 17:38

Slovensko gospodarstvo na svetovni razstavi Expo Milano 2015

Ljubljana, 3. februarja - Danes so bile v hotelu Four Points by Sheraton Ljubljana Mons slovenskemu gospodarstvu predstavljene možnosti vključitve v predstavitev Slovenije na svetovni razstavi Expo Milano 2015. Svetovna razstava bo potekala v Italiji v Milanu od 1. maja do 31. oktobra 2015. Gre za največji promocijski dogodek na svetu v letu 2015; pomen je še toliko večji, ker se bo svetovna razstava zgodila v naši neposredni bližini. Gre za izjemno priložnost tako za slovensko gospodarstvo kot za promocijo Slovenije kot turistične destinacije, predvsem pa je cilj večanje prepoznavnosti in ugleda Slovenije.

Ljubljana, Four Points by Sheraton.
Predstavitev nastopa Slovenije in slovenskega gospodarstva na svetovni razstavi EXPO Milano 2015.
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Italija je pomembna gospodarska sila (članica G 8); je tudi prva po obisku turistov v Sloveniji, druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in tretji največji tuji investitor v Sloveniji. V letu 2013 smo po podatkih SURS zabeležili za 5,9 mrd EUR blagovne menjave z Italijo (izvoz Slovenije v Italijo je dosegel 2,5 mrd EUR, uvoz iz Italije 3,4 mrd EUR).

Italijanski trg je izjemnega pomena tudi z vidika slovenskega turizma, saj je v samem vrhu glede na število ustvarjenih prihodov in prenočitev (po podatkih SURS v letu 2013 na 1. mestu). Italijane najbolj privlačijo obala, aktivne počitnice v Julijskih Alpah, zdravilišča in wellness ponudba ter igralništvo.

V okviru današnjega dogodka so bile slovenskemu gospodarstvu predstavljene možnosti za vključitev v nastop Slovenije na svetovni razstavi. Udeležence je uvodoma nagovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. Možnosti vključitve slovenskega gospodarstva:

1. Sodelovanje gospodarstva preko partnerskih paketov

Prvič v času predstavitev Slovenije na svetovnih razstavah EXPO gredo prizadevanja v smer vzajemnega sodelovanja z gospodarstvom. Objavljen je javni poziv http://www.exposlovenia.si/javno-povabilo-k-partnerstvu-pri-projektu-slovenija-na-expo-milano-2015
V ta namen so oblikovani partnerski paketi za podjetja, ki bi se želela predstaviti v okviru slovenske predstavitve na EXPO. Za tako obliko sodelovanja smo se odločili, saj smo glede na dostopne podatke med državami udeleženkami s samostojnimi paviljoni z najmanj sredstev. S sredstvi pridobljenimi preko prodanih paketov nameravamo predvsem obogatiti polletni program.

2. Expo business Matching

Expo business Matching je spletna stran oz. platforma, ki je nastala kot iniciativa Gospodarske zbornice Milano, Promosa, Gospodarskega razstavišča Milano (Fiera Milano), PWC ter pod pokroviteljstvom Ministrstva za zunanje zadeve Italije, Ministrstva za gospodarstvo in Ministrstva za kmetijstvo Italije. Platforma bo omogočala, da se bodo slovenska podjetja preko Gospodarskega urada Milano (Ministrstvo za zunanje zadeve) in SPIRIT Slovenija lahko prijavila v bazo 8.000 podjetij z vsega sveta, navedla svoj profil ter poslovne cilje oz. partnerje, s katerimi se želijo srečati. Sistem bo direktno obvestil podjetja, kje in kdaj bo srečanje s potencialnim poslovnim partnerjem. Storitev je za podjetja brezplačna. Prijava v sistem bo v kratkem omogočena.

3. Sektorska promocija
Sektorji, ki imajo največji interes ter potencial predvsem na italijanskem trgu so: živilsko - predelovalna industrija, lesno - predelovalna industrija, turizem, logistika, kovinsko - predelovalna in IT. Za te sektorje in za sektorje, katerih interes bo še dodatno izražen, bo izvedeno ciljno usmerjeno iskanje partnerjev in trgov in sicer v obliki izhodnih gospodarskih delegacij, predstavitev slovenskih logističnih potencialov in projektov za investiranje, investicijskih konferenc, udeležba na B2B dogodkih in srečanjih s tujimi podjetji... Pozivi podjetjem za prijavo bodo predvidoma v kratkem objavljeni na www.exposlovenia.si in www.izvoznookno.si.

V času svetovne razstave bo potekala izmenično tudi predstavitev slovenskih regij; predstavitev destinacijskih in investicijskih potencialov posameznih regij s turističnega, kulturnega področja... Več na: http://www.exposlovenia.si/dogodki-v-okviru-expo-milano-2015

19.6.2015 bo v slovenskem paviljonu potekal nacionalni dan, ki bo priložnost za obisk slovenskega državnega vrha, organizacijo poslovnih delegacij in kulturno umetniški program.

V okviru Expo Milano 2015 bo v slovenskem paviljonu organiziranih tudi več drugih promocijskih dogodkov (npr. predstavitev turističnih produktov in destinacij, projekt črnega ogljika...).

21. in 22. marca 2015 se bo Slovenija predstavila kot ena izmed 12 držav od skupno 144 držav, ki se bodo svetovne razstave udeležile, v središču Milana - dogodek "Expo Gate". Ponovno gre za izredno promocijsko priložnost Slovenije.

Vabimo vas, da spremljate vse v zvezi z dogajanjem na svetovni razstavi in predstavitvi Slovenije na:

posebni spletni strani www.exposlovenia.si
na Facebook strani www.facebook.com/SloveniaExpoMilano2015
na Twitterju https://twitter.com/ExpoSlovenia (@ExpoSlovenia)

3. expo_ppt_MATEJ SKOČIR.ppt

4. Business Matching GREGOR ŠUC.ppt

5. Prezentacija EXPO MIlano 2015 TILEN MAJNARDI.ppt