1.8.2014 12:00

Predstavitev Slovenije na svetovni razstavi Expo Milano 2015

Ljubljana, 1. avgusta - V okviru svetovne razstave Expo Milano 2015 (www.expo2015.org), ki bo od 1. maja do 31. oktobra 2015 potekala v Milanu, se bo med 142 državami (88% svetovne populacije) predstavila tudi Slovenija. Nosilec predstavitve Slovenije na svetovni razstavi v Milanu je Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo skupaj z javno agencijo SPIRIT Slovenija.

Ljubljana, Cankarjev dom.
Maketa slovenskega paviljona EXPO Milano 2015.
Arhiv STA.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Predstavitev nastopa Slovenije na svetovni razstavi Expo Milano 2015, ki bo prihodnje leto med 1. majem in 31. oktobrom v Italiji.
Generalni direktor Direktorata za turizem in internacionalizacijo na MGRT Marjan Hribar.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Predstavitev nastopa Slovenije na svetovni razstavi Expo Milano 2015, ki bo prihodnje leto med 1. majem in 31. oktobrom v Italiji.
Generalna komisarka sekcije Slovenije za Expo Milano 2015 Jerneja Lampret.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Predstavitev nastopa Slovenije na svetovni razstavi Expo Milano 2015, ki bo prihodnje leto med 1. majem in 31. oktobrom v Italiji.
Generalna komisarka sekcije Slovenije za Expo Milano 2015 Jerneja Lampret in izvršni direktor in predsednik Gruppo Illy Andrea Illy.
Foto: Anže Malovrh/STA

Svetovne razstave potekajo vsakih pet let z namenom predstavitev držav z visoko izobraževalnimi vsebinami na določeno aktualno temo. Med najbolj vidnimi svetovnimi razstavami do sedaj je bila svetovna razstava v Parizu leta 1889, ki je za seboj pustila veličasten, svetovno znan spomenik Eifflov stolp kot mejnik industrijske dobe.
Pomen svetovne razstave v Milanu je za Slovenijo še toliko večji, saj bo dogajanje prvič v zgodovini svetovnih razstav postavljeno v njeno neposredno bližino. Italija je tudi prva po obisku turistov v Sloveniji, druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije in tretji največji tuji investitor v Sloveniji. Po napovedih organizatorjev si bo svetovno razstavo v Milanu ogledalo 20 milijonov ljudi, od tega vsak četrti Italijan, dogajanje in predstavitve držav pa bo dodatno virtualno spremljala milijarda ljudi po vsem svetu.

Cilji, ki jih želi Slovenija doseči na svetovni razstavi, so: krepitev izvoza, gospodarskega sodelovanja ter poslovnih partnerstev, krepitev prepoznavnosti državne znamke I feel SLOVEnia in večanje ugleda Slovenije ter krepitev prepoznavnosti Slovenije kot zelene turistične destinacije usmerjene v trajnostni turizem.

Tema tokratne svetovne razstave je hrana in poteka pod sloganom "Feeding the Planet, Energy for Life" oz. "Hrana za Planet, Energija za Življenje".

Ker ima svetovna razstava pomen predvsem s poslovnega in tržnega vidika, bodo v času svetovne razstave v sodelovanju z živilsko-predelovalnim in kmetijskim ter turističnim sektorjem organizirani večji promocijski dogodki ter ciljno usmerjene poslovne konference in sestanki.

Slovenijo odlikuje izjemno raznolika kulinarika na razmeroma majhnem geografskem prostoru, pri čemer sta vzdržna (trajnostna) in sonaravna prehrana pomembni sestavini kulinarike Slovenije, vrsta posebnih kmetijskih pridelkov oziroma živil pa je zaščitenih z geografsko označbo, označbo porekla ali so zajamčena tradicionalna posebnost.
Slovenija se bo na svetovni razstavi predstavila s samostojnim paviljonom in sloganom "I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy.".

Zgodba Slovenije na svetovni razstavi je zgodba o ljubezni do narave:
Green. Slovenijo odlikujejo velika in raznolika naravna bogastva, zelene tehnologije pa so pot za ohranitev "slovenske zelene".
Active. Zeleno in razgibano okolje je izhodišče za mnoge aktivnosti v naravi ter navdih za mnoge profesionalne športnike.
Healthy. Zdrava hrana iz zelenega okolja in aktivno preživljanje prostega časa sta pogoj za zdrav življenjski slog.

SPIRIT Slovenija je izvedel javno naročilo, v okviru katerega sta bila izbrana Lumar IG d.o.o. kot izvajalec za izgradnjo paviljona ter SoNo arhitekti d.o.o. kot avtor arhitekturne zasnove slovenskega paviljona.
Lumar IG d.o.o (www.lumar.si) velja za enega vodilnih slovenskih proizvajalcev nizkoenergijskih in pasivnih montažnih objektov, ki je s svojimi inovativnimi in okolju prijaznimi rešitvami prisoten tako v Sloveniji kot tujini.

SoNo arhitekti d.o.o. (www.sono.si) je arhitekturni biro, ki združuje novo generacijo slovenskih arhitektov, ki ustvarjajo sodobno, kvalitetno arhitekturo, ki nastaja kot preplet arhitekturne teorije, študija in raziskav lokacij, inovacij in preizkušanja novih materialov ter načinov gradnje.

Slovenija se skozi stalno razstavo kot rdeča nit v paviljonu predstavi kot ZELENA, AKTIVNA in ZDRAVA izkušnja. Skozi interaktivne elemente in multimedijsko "show" predstavitev so obiskovalcu predstavljene visoko izobraževalne vsebine glede na glavno temo svetovne razstave. Obiskovalca se spodbudi k zavedanju, da lahko z majhnimi koraki tudi sam veliko prispeva k ohranitvi planeta. Piramidalna oblika slovenskega paviljona postavljena na geometrijsko razgibani površini odraža reliefno razgibanost slovenskega ozemlja; prehajanje alpskega hribovja in panonskega ter sredozemskega gričevja v obdelovalne površine ravnin, kotlin in dolin z izjemnim podzemnim svetom prepredenim z jamami, ki jih v jamskih rovih in dvoranah krasijo kapniki.

Slovenski paviljon na Expo Milano 2015

Slovenija se bo predstavila s samostojnim paviljonom velikim približno 800 m2, celotno slovensko zemljišče pa je veliko 1.910 m2, ki ga odlikuje odlična lega, saj je v samem središču dogajanja na križišču dveh glavnih ulic prizorišča in v neposredni bližini italijanskega paviljona. Slovenski paviljon bo po koncu svetovne razstave predvidoma prestavljen v Slovenijo.

Slovenski paviljon bo v skladu s priporočili organizatorja in podpisano pogodbo Slovenije o udeležbi narejen iz naravnih materialov, pretežno iz lesa in stekla. Les je slovenska strateška surovina, saj je kar 60% države pokrito z gozdom. Izjemno preteklost Slovenije v povezavi z lesom dokazuje tudi v Sloveniji najdeno najstarejše datirano leseno kolo z osjo na svetu, ki je staro kar 5200 let; kolo je torej starejše od egipčanskih piramid ali majevske civilizacije v Mehiki. Les je v Sloveniji eden izmed najpomembnejših obnovljivih virov energije in trajnostni material prihodnosti; podnebne spremembe in ekstremni vremenski pojavi, med njimi tudi letošnji žledolom, opozarjajo, da mora človeštvo kar najhitreje preusmeriti industrijo v energetsko varčno in okolju prijazno ter zmanjšati koncentracije toplogrednih plinov. Glede na ostale gradbene materiale (beton, jeklo) je za izdelavo lesenih elementov potrebno bistveno manj energije in proizvodnja bistveno manj onesnažuje okolje, tudi razgradnja lesa po uporabi je za okolje manj obremenjujoča. Lesni izdelki tudi prispevajo k znižanju emisije CO2, saj le tega skladiščijo.
"I feel SLOVEnia, Green.Active.Healthy."

GREEN.

Ohranitev naravnih virov je ena glavnih tem Expo Milano 2015, pri čemer je še posebej pomembna voda. "Brez vode ni življenja", saj je voda življenjskega pomena za vsa živa bitja. Slovenija ima izjemno vodno bogastvo, neprecenljivo darilo narave pa so dobrodejne vode - s številnimi mineralnimi in termalnimi vrelci. S pitjem mineralnih vod, ki so se v zemeljskih globinah skozi tisočletja oplemenitile s telesu pomembnimi snovmi, skrbimo za hidracijo in zdravje telesa, s termalnimi vodami pa v centrih dobrega počutja sproščamo telo in duha.

V Sloveniji s trajnostnim razvojem ohranjamo čiste naravne pitne vode in "zeleno Slovenijo", ki je pogoj za pridelavo zdrave hrane. Za ohranitev celotnega planeta pa bo Slovenija v okviru svetovne razstave v stalnem delu predstavila projekt "Adventure for Science" - prelet severnega tečaja in meritve črnega ogljika v atmosferi, ki je nadaljevanje projekta "GreenLight WorldFlight" - polet okoli sveta. Slovenski pilot Matevž Lenarčič je v aprilu in maju leta 2013 z inovativnim visokotehnološkim ultralahkim letalom, ki je plod dela in znanja uspešnega slovenskega podjetja Pipistrel ter merilno napravo, ki je prav tako izdelek slovenskega podjetja, izmeril koncentracije črnega ogljika v atmosferi in sicer na najbolj oddaljenih in težko dostopnih krajih, kot je severni tečaj. Matevž Lenarčič je prejel naziv svetovni pilot leta 2013, Pipistrelovo letalo pa je prejelo številne ugledne mednarodne nagrade za inovativnost kot "letalo prihodnosti"; med drugim je že tretjič prejel tudi prestižno NASINO nagrado za najbolj učinkovito električno letalo, podjetje Pipistrel pa je v letu 2010 prejelo priznanje za najbolj inovativno podjetje v Evropi. V okviru svetovne razstave bodo predstavljeni rezultati meritev in ozaveščanje, da je črni ogljik poleg CO2 največji povzročitelj globalnega segrevanja in zato zelo škodljiv za zeleno prihodnost našega planeta. Črni ogljik se lažje kot CO2, ki je plin, odstrani iz okolja, saj je črni ogljik v trdem stanju oz. gre za trdne delce. Z visokotehnološkimi rešitvami in tehnologijami, ki že obstajajo, se lahko črni ogljik učinkovito in relativno poceni odstrani iz okolja.

ACTIVE.

Zdrav življenjski slog vključuje poleg zdrave hrane tudi aktivno preživljanje prostega časa; zeleno okolje ponuja mnogo priložnosti za različne aktivnosti v vseh letnih časih. Pohodništvo in kolesarjenje sta priljubljen način odkrivanja raznolikosti slovenske pokrajine tudi v okviru uveljavljenih mednarodnih kolesarskih in pohodniških poti (Alpe Adria Trail, Trans Slovenia...).

Slovenija je tudi destinacija za priprave vrhunskih športnikov in kot privlačno prizorišče množičnih športno-rekreativnih prireditev, saj poleg lepe narave ponuja tudi infrastrukturo in znanje.
Ni presenetljivo dejstvo, da se Slovenija uvršča med najuspešnejše države na svetu po številu medalj na prebivalca tako na zimskih kot na poletnih olimpijskih igrah.

HEALTHY.

"Nazaj k naravi!" je vodilo predstavitve Slovenije na temo varovanja okolja in hrane v okviru svetovne razstave. Čebele predstavljajo enega od pomembnih simbolov zdravega planeta.
Pomen čebel je velik predvsem z vidika kmetijske proizvodnje, saj pri pridelavi kmetijskih kultur pomagajo pri ključnem opravilu - opraševanju. Vrednost opraševanja je bistveno večja, kot je vrednost čebeljih pridelkov samih, zato je med koristmi, ki jih prinašajo čebele, brez dvoma med najpomembnejšimi ravno ekonomski pomen opraševanja kmetijskih kultur.

Slovenija ima dolgoletno čebelarsko tradicijo in znanje, čebelarstvo pa je priljubljeno tudi kot hobi oz. aktivnost v prostem času. Kranjska čebela je avtohtona čebelja pasma, ki je nastala na območju Slovenije in je druga najbolj razširjena čebelja rasa na svetu. Čebelarstvo je naša naravna dediščina in vrednota ter pomemben del slovenske identitete, posebnosti slovenskega čebelarstva - značilni panji in panjske končnice pa bogatijo slovensko kulturno dediščino.

Čebelji pridelki (med, vosek, cvetni prah, matični mleček, propolis...) so povsem naravna živila, neposreden dar narave - čebel. Čebelji pridelki se uporabljajo tudi v apiterapiji kot del čebelarskega turizma (npr. medene masaže, ležanje v čebelnjaku in poslušanje brenčanja čebel, vdihavanje aerosola v čebelnjaku...), ki je zaradi lepot in naravnih značilnosti ter neokrnjene narave ena pomembnih usmeritev razvoja domačega čebelarstva, s tem pa tudi naša dolgoročna konkurenčna prednost s povezovanjem znanj kmetijskega in turističnega sektorja. Slovenija tudi vodi in koordinira delo svetovnega združenja za čebelarski turizem.

Slovenski med je eden izmed 21. slovenskih proizvodov, ki so zaščiteni na ravni EU, Slovenija pa je pobudnica Evropskega medenega zajtrka.

Kemična sredstva za zaščito rastlin - fitofarmacevtska sredstva pri intenzivni pridelavi hrane, čezmerni izpusti toplogrednih plinov, izčrpavanje naravnih virov, zmanjševanje rodovitnosti prsti so le nekateri škodljivi vplivi na okolje, prav čebele pa so najboljši naravni indikatorji onesnaženosti. Pomori čebeljih družin so bili namreč v zadnjem času posledica uporabe generacije novejših pesticidov, ki so še posebej strupeni za čebelje družine.

Ekološko kmetijstvo je torej zelo pomembno za ohranjanje ravnovesja narave, še toliko pomembneje pa je pristen stik z naravo omogočiti tudi mladim. V številnih slovenskih vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah se že nekaj let izvajajo različni programi oblikovanja ekovrtov in ekosadovnjakov ter med drugim tudi sejanja ajde. Ajda medi v času, ko v naravi ni drugih virov za čebele, zato čebele na ajdi lahko naberejo del zimske zaloge, kar poveča prezimitev čebeljih družin. Ajda je bila nekoč že stalnica na slovenskem krožniku, vedno bolj pa je prisotna tudi kot del sodobne slovenske kulinarike, saj je zelo zdrava poljščina z visoko prehransko vrednostjo (je vir beljakovin, vlaknin, mineralov in flavonoidov), primerna pa je tudi za ljudi s celiakijo (eno najpogostejših kroničnih obolenj prebavil), ker ne vsebuje glutena. Ajda tudi ni zahtevna poljščina, med rastjo ne potrebuje niti gnojenja niti škropljenja s fitofarmacevtskimi sredstvi, zato jo je mogoče pridelati povsem ekološko.