9.12.2014 12:00

Slovenija v okviru uradnega obiska Predsednice Vlade RS v Milanu podpisala pristopno pogodbo za Expo Milano 2015

Milano, 9. decembra - Slovenija je v okviru uradnega obiska predsednice vlade mag. Alenke Bratušek v Milanu podpisala pristopno pogodbo za sodelovanje v okviru svetovne razstave EXPO MILANO 2015. Koordinacijo izvedbe slovenske udeležbe na razstavi bo vodil SPIRIT Slovenija v sodelovanju z ministrstvi.

Italija, Milano.
Predsednica vlade Alenka Bratušek na uradnem obisku v Milanu.
Podpis pristopne pogodbe za Expo Milano 2015.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Svetovna razstava, za katero je do sedaj potrdilo udeležbo 139 držav (kar predstavlja kar 86% svetovne populacije), je izjemnega pomena za slovenski gospodarski prostor - Italija je namreč druga najpomembnejša zunanjetrgovinska partnerica Slovenije, prva po obisku turistov v Sloveniji in tretji največji tuji investitor v Sloveniji. Najbolj razvito je prav sodelovanje z Lombardijo in še posebej z Milanom kot pomembnim mednarodnim gospodarskim, znanstvenim, kulturnim, oblikovalskim in modnim središčem.

Organizatorji predvidevajo udeležbo 20 milijonov obiskovalcev, pri čemer bo večina Italijanov (15.000.000; kar pomeni, da bo svetovno razstavo v Milanu obiskal vsak 4. Italijan). Predstavitev Slovenije v Milanu bo v primerjavi z dosedanjimi svetovnimi razstavami torej še posebno pomembna, saj gre za sosedsko državo.

Razstava bo potekala 6 mesecev (1. maj do 31. oktober 2015) na 1 milijon m2 velikem razstavnem prostoru, v okviru katerega si je Slovenija zagotovila samostojen paviljon na odlični lokaciji v samem središču razstave. Osrednji namen svetovne razstave je izobraževanje javnosti; tema tokratne razstave v Milanu je hrana, nosilni slogan pa je: "Feeding the Planet, Energy for Life" oz. "Hrana za Planet, Energija za Življenje."

Svetovna razstava je pomemben dogodek, ki poteka vsakih 5 let in je na generalni ravni voden s strani Generalne skupščine BIE (Mednarodni urad za razstave v Parizu). Razsežnosti svetovne razstave se ne more primerjati niti z malo večjo niti z drugačno razstavo.

Kot primer naj navedemo npr. Eifflov stolp v Parizu, ki je bil kot simbol industrijske dobe postavljen ob priložnosti takratne svetovne razstave EXPO v Parizu leta 1889. Prvoten namen jeklenega simbola prestolnice Pariza je bila postavitev za namen svetovne razstave, danes pa si Pariza brez veličastnega Eifflovega stolpa ne moremo predstavljati.

Italijanski trg je izjemnega pomena tudi z vidika slovenskega turizma, saj je v samem vrhu glede na število ustvarjenih prihodov in prenočitev (po podatkih SURS v letu 2012 na 1. mestu). Italijane najbolj privlačijo obala, aktivne počitnice v Julijskih Alpah, zdravilišča in wellness ponudba ter igralništvo.

V skladu z nosilno temo "Ali je za vse prebivalce tega planeta možno zagotoviti zadostno količino kakovostne, zdrave in ustrezne hrane?" bo v okviru Expo Milano predstavljena slovenska hrana v povezavi s slovenskim turizmom in širše vseh dejavnosti, ki vključujejo podteme: trajnost, zeleno, eko inovacije, ekologija, zdrav življenjski slog.. Za Slovenijo je značilna izjemna različnost v prehrani na razmeroma majhnem geografskem prostoru, rdeča nit predstavitve Slovenije na EXPO 2015 pa bo zelena, aktivna, zdrava Slovenija (Green.Active.Healthy) ter promocija in prepoznavnost državne znamke I feel SLOVEnia.

Expo Milano 2015 je torej odlična priložnost za mednarodno promocijo in utrditev ugleda Republike Slovenije v svetu in v Italiji kot gostiteljici tokratne svetovne razstave. Krepitev med sosedskih in med državnih odnosov posledično pomeni krepitev gospodarskih, kulturnih in drugih odnosov.